Годишната инфлация в еврозоната се понжава през февруари, но по-слабо от очакваното


Годишната инфлация в еврозоната се понжава през февруари, но по-слабо от очакваното
Снимка: iStock

2116

Годишният процент на инфлация в еврозоната се е понижил до 2,6% през февруари 2024 г. (спад от 2,8% през януари), показват експресните данни от днес на Европейската статистическа служба. Година по-рано процентът беше 8,6%. Годишната инфлация в Европейския съюз беше 3,1% през януари 2024 г., спад от 3,4% през декември. Въпреки обаче, че общият показател се приближава до целта на ЕЦБ от 2%, както основните, така и базовите данни са по-високи от очакваното.

Базисната инфлация, която изключва променливите компоненти като енергия, храни, алкохол и тютюневи изделия, възлиза на 3,1%, което е над очакваните 2,9%.

Февруарските данни са разнопосочни, тъй като базисната инфлация остава над 3%, въпреки, че основният показател се приближава към целта от 2%.

Снимка: iStock

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната, храните, алкохолът и тютюневите изделия се очаква да имат най-висок годишен темп през февруари (4,0%, спрямо 5,6% през януари), следвани от услугите (3,9%, спрямо 4,0% през януари ), неенергийни промишлени стоки (1,6%, в сравнение с 2,0% през януари) и енергия (-3,7%, спрямо -6,1% през януари).

Цените на енергоносителите, които през миналата година се повишиха в резултат от войната в Украйна са продължили да намаляват, като темпът на дефлация се е променил от -6,1% на -3,7%. Все пак покачването на цените се е охладило значително от пиковата си стойност от 10,6% през октомври 2022 г.

Инвеститорите са в очакване да разберат кога ЕЦБ ще започне да понижава лихвените проценти, като според пазарните прогнози това ще стане през юни. Въпреки това много от представителите на ЕЦБ все още подчертават, че трябва да приключат пролетните преговори за заплатите, преди да имат по-ясна представа за вътрешния инфлационен натиск.

Източник: Евростат

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в еврозоната отново тръгна надолу през януари

Икономиката на еврозоната избегна рецесията на косъм

Парламентът прие последния закон по пътя към еврото

Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички