Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното


Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното
Снимка: iStock

1635

Отпускането на кредити от банките за бизнеса в еврозоната остава на ниски нива през декември, отбелязвайки скромен растеж. Това засилва очакванията, че кредитирането е достигнало до дъно, след което ще поеме нагоре, съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни от проучване на Европейската централна банка.

Кредитирането 

Кредитирането за частния сектор в еврозоната нарасна с 0,4 на сто през декември в сравнение със същия месец на 2022 г., след като остана без изменение през ноември. Кредитите за домакинствата се увеличиха с 0,3 на сто, което е забавяне в сравнение с ноемврийският темп от 0,5 на сто.

Още: ЕЦБ отново не промени лихвите, решена да пребори инфлацията

Банките затягат достъпа до кредити в продължение на повече от година, докато по-високите ставки на ЕЦБ възпират икономическия растеж, въпреки че новите данни сочат умерено възстановяване на търсенето на заемни средства.

Агрегатът, измерващ т. нар. "широки пари" - М3, нарасна с 0,1 на сто през декември, обръщайки посоката си от ноември, когато се сви с 0,9 на сто.

Инфлацията

Отделно проучване на ЕЦБ на професионални анализатори показа, че инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното тази година.

Още: Ефект от кризата в Червено море: Задава ли се скок на цените в Европа?

Инфлацията в еврозоната може да намалее по-бързо от очакваното тази година, тъй като икономическият растеж ще остане анемичен, показаха две ключови проучвания, публикувани от Европейската централна банка в петък, което вероятно ще засили залозите за намаляване на лихвените проценти от тази пролет.

Експертите очакват през 2024 г. средното ниво на инфлацията във валутната зона да спадне до 2,4 на сто, при оценка за ръст с 2,7 на сто, направена при предходното проучване – преди три месеца. Служителите на ЕЦБ също предвиждат 2,7 на сто годишна инфлация за 2024 г.

За 2025 г. темпът на цените се предвижда да бъде 2 на сто, в съответствие с целта на ЕЦБ.

"Ръстът на потребителските цени е останал умерен през четвъртото тримесечие на 2023 г., като се очаква известно допълнително облекчаване в краткосрочен план", казаха от ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички