Големи компании започват да съкращават работниците си заради кризата


Големи компании започват да съкращават работниците си заради кризата
Снимка: iStock/Guliver

10420

Растящата инфлация и енергийната криза в Европа започна да оказва влияне на трудовия пазар и много компании предприеха съкращения. Според експерти това е само началото и негативният процес тепърва ще се задълбочава. Reuters представя списък на компаниите, обявили съкращения на персонал или намерения да намалят работната си ръка в опит да спестят пари. Meta увлонява служителите си, позволява им да кандидатстват за други позиции

BASF

Германският химически гигант обяви нова програма за намаляване на разходи, която предвижда съкращаването на още неуточнен брой работни места. Спиране на най-големия химически комплекс вкарва Европа в дълбока криза

Valmet Oyj

Финландската компания за производство на технологии и компоненти за целулоза и хартия от пролетта преговаря за временното отстраняване от работа на 340 служители от завода си за клапани и вентили в Хелзинки заради спад в поръчките в резултат на войната в Украйна и COVID ограниченията в Китай.

Getir

Турската компания за доставки на храна възнамерява да съкрати 14% от персонала си заради ръста на инфлацията и увеличените разходи, съобщи източник за Reuters.

Air France

Водещата френска авиокомпания също води преговори за съкращаване на 300 души от наземния обслужващ персонал за доброволно напускане срещу щедри компенсации или пенсиониране. Информацията е на вестник Le Figaro от лятото, но засега няма конкретни резултати. Air France вдига заплатите и дава по 1000 евро бонус

Klarna

Шведската финтех компания съкращава 10% от служителите си, които са около 7000, заради високата инфлация, страховете от рецесия и влошения бизнес климат заради войната в Украйна.

Monte dei Paschi di Siena

Италианската държавна банка през август се споразумя със синдикатите за съкращаване на хиляди работни места, тъй като трябва да намали разходите си. Според сделката около 3500 служители, на които им остават по-малко от 7 години до пенсия, ще напуснат до 30 ноември срещу щедра схема за ранно пенсиониране.

Siemens Gamesa

Испанският производител на турбини за вятърни централи планира да съкрати 2000 работни места, главно в Европа, като част от плановете си за връщане на пътя на печалбата.

Stellantis

Автомобилният концерн освободи за неопределено време голям брой служители в завода си за щамповане в Мичиган, за да намали ефекта на различни проблеми с веригите за доставки.

Finnair

Финландската авиокомпания смята да съкрати 200 души персонал в опит да започне да печели отново, след затварянето на руското въздушно пространство от началото на войната в Украйна.

Henkel AG

Германската компания, произвеждаща известната марка Schwarzkopf, възнамерява също да съкрати 2000 души заради намаляло търсене на шампоаните и лаковете за коса, както и заради повишението на цените и проблемите по веригите на доставки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мъск ще съкращава работници в Tesla, заменя ги робот

Бивши служители съдят Tesla заради некоректни уволнения

Великобритания съкращава 90 000 чиновници заради инфлацията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички