Губим ли здравни права при прекъснати осигуровки


Губим ли здравни права при прекъснати осигуровки
Снимка: iStock

29486

"Ако по спешност ни се налага да постъпим в болница и се установи, че здравните ни права са прекъснати, заради спешността лечението се поема от държавата, а ако не е по спешност, трябва бързо да си заплатим". Това посочи в интервю по БНР адвокат Христина Николова от Център за защита правата в здравеопазването. 

"Сега се обмисля да се удължи срокът на неплатения отпуск в условията на пандемия, който ще се признава за трудов стаж и съответно ще се заплащат всички дължими данъци и вноски. Но това не е окончателно прието и не знам за какъв период става въпрос", отбеляза Николова. 

Тя посочи, че ако заради Covid кризата по искане на работодателя служителят излезе в неплатен отпуск, трябва да се пуснат уведомителни писма до НОИ и НАП, като се предприемат мерките, които предвижда правителството, за да може да се получат тези данъци и осигуровки. 

"Здравните вноски се губят, когато не се платят за един месец, а се възстановяват, като се платят две години назад или за срока, за който не са заплащани", поясни още адвокат Николова. Когато човек е безработен и е регистриран в Бюрото по труда, здравните вноски се покриват от държавата. Периодът зависи от трудовия стаж на човека. Ако обаче е трайно безработен, трябва сам да си плаща здравните осигуровки.

Когато работодател не е плащал здравни вноски на свой служител, той е длъжен да уведоми НАП. "Ако през това време човекът трябва да постъпи в болница, някой трябва да плати тези вноски. Ако ги плати работникът, впоследствие може да иска обезщетение от работодателя за тях", поясни още адвокат Николова.

"Когато човек работи на трудов договор, няма никакво значение дали работодателят му е внесъл, или не здравните вноски. Това не влияе на прекъсването на здравните права", коментира по темата пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. "Няма притеснение за наетите по трудов договор лица дали техният работодател плаща или не. Това не засяга здравните им права", категоричен е той. 

Другото важно нещо е, че здравните права се прекъсват едва на четвъртия месец без данни за осигуряване. "Ако един човек е самоосигуряващ се или работодателят му не подава осигурителни декларации, трябва да минат 4 месеца, преди това да засегне здравните му права", обясни говорителят на НАП. Бизнесът иска работниците сами да си плащат осигуровките

Когато един човек е безработен, той не става автоматично здравно неосигурен, защото ако се регистрира и получава обезщетение от държавата, бюджетът плаща осигуровките. 

Здравните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който човек потърси медицинска помощ, платена от здравната каса. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, след като бъдат платени всички здравни вноски за последните 60 месеца (5 години).

Българският закон съдържа доста гаранции за запазването на правата на заети или безработни лица. "А следващото Народно събрание ще преразгледа режима на неплатения отпуск в светлината на извънредното положение", поясни в заключение Росен Бъчваров.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички