Признават за стаж 60 дни неплатен отпуск


Признават за стаж 60 дни неплатен отпуск
Снимка: МТСП

10496

Неплатеният отпуск до 60 дни, използван през 2021 г., да се признава за трудов стаж при пенсиониране. Такава промяна през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване внесоха депутати от ГЕРБ преди второто му гласуване в парламента. Мотивите са, че мерките за борба с коронавируса ще продължат и през следващата година и така ще се гарантират правата на работниците.

Друго предложение на ГЕРБ касае ранните пенсионери, които получават намалена пенсия от НОИ, заради участието им във втория стълб. Предлага се техните пенсии да бъдат преизчислени от 1 септември 2021 г. Това засяга както военни, полицаи и инвалиди, които вече са пенсионери, но все още не получават втората си пенсия, защото не са навършили необходимата възраст. Младите пенсионери с 3 пъти по-високи пенсии

Промени в КСО предлага и председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов. Те предвиждат пенсиите, отпуснати до 31 декември тази година, да се преизчислят още от 1 януари 2021 г., а не от 1 юли.

Друго предложение е коефициентът за всяка година стаж, при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3. Друга идея е обезщетението за майчинство да стане 420 лева от догодина, а не 380 лв., както е предвидено в бюджета. Опозицията отдавна предлага повишаване на парите за майчинство като мярка срещу демографската криза. 

От БСП пък предлагат право на социална пенсия да имат хората над 70 години, чийто доход е под гарантирания минимален за страната през последните 12 месеца. Сега изискването е такъв доход да доказват и членовете на семейството.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички