Гълъб Донев: Предстои увеличение на пенсиите с 12%, както и на заплатите в администрацията


Гълъб Донев: Предстои увеличение на пенсиите с 12%, както и на заплатите в администрацията
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

11838

Служебният премиер Гълъб Донев не пожела да си даде оценка, както и на своя кабинет. Освен това не се съгласи, че е грешка това, което направи служебното финансово министерство – за бюджета, за валутния борд. „За да има пари за пенсии и държавни заплати ще има промени по данъците. Не фалираме – имаме над 20% по-висока събираемост на данъците за първото тримесечие на годишна база“, увери Донев.

Попитан защо има 400 млн. лева по-малко събрано ДДС, служебният премиер заяви, че има промяна на структурата на износа и вноса. Миналата година е имало повече внос – в началото ѝ, а сега има рекорден износ, т.е. трябва държавата да връща повече ДДС. Служебният премиер отрече, че има ДДС чадър над големи фирми. „Нормално е да имаме 600 млн. лв. дефицит, защото това гласуваха политиците“, отбеляза той.

Гълъб Донев не отговори категорично дали ще се вдигат данъци, но заяви, че няма много източници на приходи за държавата – или това, или теглене на нови заеми.

Гълъб Донев потвърди, че тази година ще се увеличат заплатите тази година – „12% увеличение на пенсиите, увеличение на заплатите за всички администрации, които не получиха такова през 2022 г., мисли се за увеличение на заплати на учителите. „Спестихме 72 млн. лева от антиинфлационни мерки“, похвали се служебният премиер.

Донев обеща служебното му правителство да внесе проект за държавен бюджет за 2023 г. Попитан от bTV какво ще направи служебният кабинет, ако няма редовно правителство, той обясни, че се харчи 1/12 от приетия предишната година бюджет. „Имаше обаче актуализация, допълнителни социални разходи – така че да бъде направена много точна сметка дали ще се гласува нов бюджет или ново удължаване на стария бюджет“, призова служебният премиер. Гълъб Донев готов да внесе Бюджет 2023

Освен това служебният министър-председател увери, че подготвят закона за приемане на еврото.

Донев обяви, че до края на годината България има осигурен газ – „може би на най-ниските цени в Европа. Имаме диверсификация на източниците и пътищата на доставка“, подчерта той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бюджетът на дефицит от 690 млн. лева за първите три месеца на годината

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички