Храните на едро за българския пазар поскъпват, докато тези за износ поевтиняват


Храните на едро за българския пазар поскъпват, докато тези за износ поевтиняват
Снимка: iStock

2653

Храните на едро на вътрешния пазар поскъпват на годишна база през юли, докато в същото време хранителните продукти, предназначени за износ, поевтиняват, става ясно от данните на Националния статистически институт.

Индексът на цените на производител на хранителни продукти на вътрешния пазар в преработващата промишленост нараства с 4.4% на годишна база през юли. На фона на това, цените на производител на международния пазар намаляват с 6% през юли спрямо същия месец на миналата година.

Така общият индекс на цените (вътрешен и външен пазар) на производител на хранителни продукти у нас записва ръст от 1.7% на годишна база през юли.

На месечна база цените на производител на хранителни продукти на вътрешния пазар намаляват с минималните 0.3% спрямо предходния месец юни, докато цените на международния пазар отчитат ръст от 1%.

В резултат на това общият индекс на цените на производител на хранителни продукти остава на същото ниво от предходния месец юни.

Спрямо 2015 година общият индкес на цените на прозиводителите на хранителни продукти е нараснал с 53.9%, като ръстът на вътрешния пазар е 59.1%, докато на международния пазар повишението достига 39.2% за периода.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, отбелязват от НСИ.

Като цяло през месец юли тази година, общият индекс на цените на производител намалява с 13.7% през юли 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година. Значителен спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 37.0%, и в преработващата промишленост - с 2.6%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 11.2%.

В преработващата промишленост, част от която е и прозводството на хранителни продукти, съществено намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти - с 18.8%, а също и при производството на основни метали - с 6.7%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 44.9%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 19.1%.

След два месеца дефлация, цените у нас отново тръгнаха нагоре през юли

На месечна база общият индекс на цените на производител се увеличава с 0.5% през юли 2023 г. спрямо предходния месец. Покачване се наблюдава в преработващата промишленост - с 0.8%. Намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 0.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали - с 3.6%, производството на химични продукти - с 1.5%, производството на напитки - с 1.3%. Понижение на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 10.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.7%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 18.1% в сравнение с юли 2022 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 36.8%, в преработващата промишленост - с 1.7%, докато в добивната промишленост се наблюдава увеличение - с 3.7%.

Спрямо юли 2022 г. понижение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 28.6%, и производството на основни метали - с 13.7%. Значителен ръст на цените е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 60.8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 37.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17.5%, и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 14.5%.

На месечна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 0.3% през юли 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е отчетено в добивната промишленост - с 4.0%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.

По-ниски цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 2.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - 2.4%. Повишение на цените е регистрирано при: производството на напитки - с 1.4%, и производството на мебели - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на международния пазар се увеличава с 1.9% през юли 2023 г. спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2022 г. е отчетено намаление с 5.2%.

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват

Лукът поскъпва сериозно? Индия наложи 40% износна такса върху зеленчука

Цените на основните храни на едро леко се покачват за четвърта поредна седмица

Какво се случва с цените на храните по света?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички