Храните не поскъпват сериозно, доходите растат по-бързо


Храните не поскъпват сериозно, доходите растат по-бързо
Снимка: iStock

4272

Предричаното от някои голямо поскъпване в цените на храните едва ли ще се сбъдне. Това заяви пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата. "От 2014 г. досега има 12% промяна в цените на храните. Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените на храните, не знам на какво се базира тя", посочи Иванов. Скача цената на шопската салата

През последната година имаме стабилна цена на захарта, която е без промяна. Цените на варивата са по-ниски от миналата година - фасул, ориз, а брашното и свинското месо също поевтиняват. Пилешкото месо и яйцата също не са поскъпвали повече от 9 години. Яйцата се търгуват средно по 17-18 стотинки на едро, а изкупната им цена е по-ниска, обясни Иванов.

По думите му въпреки многократното повишаване през този период на доходите има "блокиран пазар с еднакви ценови равнища". Главният фактор за това е "мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, тъй като ние сме част от него", обясни той. Имаме абсолютно балансиран конкурентен пазар с постоянен превес на предлагането, увери Иванов.

Олиото е единственият продукт, който е поскъпнал с 50%, което е заради много лошата реколта през 2020 г., но през последните 4 месеца цената на едро е стабилизирана на 3,10 лева. "Очакванията за новата реколта са много добри и се очаква по-скоро да тръгнат цените надолу", посочи шефът на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата.

Вносните плодове и зеленчуци може да поскъпнат максимум с 1-2 стотинки, тъй като транспортните разходи се увеличават. Повишаването на цените на горивата рядко води до видимо поскъпване на храните.

Свинското месо също поевтинява заради свръхпредлагането и конкуренцията в Европейския съюз. "Какво ли не се изговори, колко ще порасне цената на свинското, а тя в момента намалява. Това е добра новина за потребителите, но не и за нашите производители", заяви Иванов. Свинското поскъпна с 50%, цената му е рекордна

Владимир Иванов коментира цената на хляба и подчерта, че най-голямата част от себестойността му се дължи на разходите за работна заплата.

"Ако доходите в бранша се повишиха с около 50%, цената се повиши само с 4-5%, независимо от покачването на цените на енергийните ресурси. Суровината е с най-малък дял, очаква се хиперреколта по отношение на зърното. Не мога да си представя как изобщо ще наблюдаваме някакви резки движения на пазара на храни. Ако има някакви изменения, породени от ток, газ и други енергийни ресурси, те ще се измерват в рамките на 1%-1,5%", обяснява Иванов.

Никаква промяна в цените на плодовете и зеленчуците не очакват от Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички