Храните поскъпват, заплатите намаляват


Храните поскъпват, заплатите намаляват
Снимка: iStock

7790

Цените на някои основни хранителни продукти като хляба и млякото се покачват заради поскъпването на тока на свободния пазар. Вдигат се и цените в заведенията, показва проверка на вестник "Телеграф". В същото време в редица производствени сектори заплатите са по-ниски или запазват нивата си отпреди поскъпването. Най-драстичен е примерът с работниците в текстилния бранш, където са едни от най-ниските заплати. Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Високи цени, ниско качество

Работодателите не са склонни да увеличават възнагражденията, тъй като разходите за електроенергия скачат двойно и тройно. 20-30% би трябвало да се увеличат цените на млечните продукти, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Заради договорите с търговските вериги и магазините, които са със срок около година, това увеличение на разходите за ток, а и не само, ще доведе до влошаване на качеството на продуктите.

"Причината е, че договорите са сключвани по едни цени и съответно производителите трябва да се съобразят с тях. Това ще рефлектира върху качеството и използваните суровини", посочи Зоров. Например ще се влага повече вода в сиренето, а и не се само. Очаква се производителите да преработят рецептурите, като използват по-евтини суровини, за да компенсират нарастващите разходи за енергия и горива. Цената на млякото също се повишава заради скока на цените на фуражите, обяснява Зоров. На европейските пазари килограм прясно мляко вече струва 42 цента.

Скъпият ток удря и по цената на хляба. В Добрич например, където е Житницата на България, тестените изделия са поскъпнали с между 10 и 30 ст. Увеличават се и цените на закуските с повече от 10 ст. Подобен ръст се наблюдава и в други градове у нас. Поевтиняла ли е потребителската кошница?

В заведенията също се очаква увеличение на цените, прогнозира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той коментира, че през последния месец цените на доставчиците са скочили с 11 на сто. "Ако цената на тока не се промени през следващия месец, това неминуемо ще доведе до поскъпване на стоки и услуги, и то не само в нашия бранш, а навсякъде", казва Алибегов. В големите търговски вериги храните и стоките вече са с между 15 и 20 на сто по-високи спрямо предходния месец. Експерти прогнозират, че високите цени на ел. енергията ще доведат също до увеличение на цените на месните продукти, както и на зеленчуците, които вече се отглеждат основно в оранжерии. Основни храни на едро са най-скъпи в Бургас

Мъчително скъп ток

Доста негативно се отразяват по-високите цени на електроенергията и на фирмите от текстилния бранш. Сметките за ток са с около 70% и нагоре по-високи за юли. "Очакваме още по-високи за август", казва Йордан Беловодски от Българската асоциация на текстил, облекло и кожи. Храните не поскъпват сериозно, доходите растат по-бързо

Браншът е един от най-пострадалите от COVID кризата, въпреки че не беше затварян със заповед от държавата. Причината е, че е почти 100% експортно ориентиран, а основните ни пазари са Италия, Германия и Франция, държави, които пострадаха сериозно от кризата и там имаше пълен локдаун. "Поръчките намаляха драстично, а там, където имаше, те бяха занижени и цените им бяха намалени", обяснява Беловодски.

Дружествата ВиК са в критична ситуация заради непредвидимо високите цени на тока. Секторът потребява 600 Мвт мощност, което е 1,5% от вътрешното потребление на електрическа енергия в страната. Между 10 и 40% са разходите на ток за добив на вода, обявиха от държавния ВиК холдинг.

Подобна е ситуацията и в хотелиерството. "Разходите за ел. енергия са скочили 3 пъти спрямо миналата година", коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Няма как да повишим цените, тъй като конкуренцията в нашия бранш е много голяма и дори сами си правим дъмпинг", казва Налбантов. "Очакваме сметките за август и ако разходът надхвърли приходите, директно затваряме, дори да има туристи", предупреждава той. От бранша подготвят и масови протести заради скъпия ток, като се очаква датата да бъде уточнена до дни.

Създават се предпоставки бизнесът да запазва по-квалифицираните служители - евентуално с увеличена заплата, и освобождаване на останалите, както и да свива разходите за инвестиции, за да компенсира нарасналата издръжка.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички