Идват тежки времена за британската икономика


Идват тежки времена за британската икономика
Снимка: iStock

3267

Икономиката на Великобритания се сви с 2,6% през ноември, прекъсвайки тенденцията на растеж през предишните 6 месеца, показват данни на официалната британска статистика ONS. Това е първият икономически спад, откакто Обединеното кралство влезе в първото пълно затваряне през миналия април и се дължи на въведените през есента нови рестриктивни мерки, целящи да забавят втората силна вълна на коронавируса. Великобритания полита към пропастта

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се понижи през ноември 2020 г. с 2,6% спрямо октомври, когато нарасна с 0,6% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%) при осреднена прогноза на финансовите пазари за доста по-драматичен спад с над 5 на сто. Британската икономика е все още с 8,5% под нивото си от миналия февруари - месец преди коронавирусната пандемия да удари страната.

"Множество бизнеси се приспособиха към новите условия на работа по време на пандемията, като училищата също останаха отворени, което означава, че въздействието върху икономиката беше значително по-малко през ноември, отколкото по време на първия локдаун", посочва статистикът от ONS Дарън Морган.

Централната банка на Англия прогнозира, че британската икономика ще намалее с малко над 1% през последните 3 месеца на 2020 г. заради новите ограничителни противоепидемични мерки. Но заради новото пълно затваряне, наложено през януари 2021 г., Великобритания все още рискува да изпадне в т.нар. "двойна" икономическа рецесия. През ноември АЦБ увеличи програмата си за изкупуване на облигации до почти 900 млрд. лири, а нейният управител Андрю Бейли заяви по-рано тази седмица, че е твърде рано да се каже дали ще са необходими допълнителни стимули.

Британската икономика се е свила през ноември с 8,9% в сравнение с година по-рано (спрямо ноември 2019 г.), което представлява по-малък спад от очакваното от финансовите анализатори понижение с около 12 на сто. В най-ниската си точка през април 2020 г., когато много британския предприятия затвориха временно заради първия локдаун, икономиката се срина с рекордните 25% под нивото си отпреди година. Великобритания дава извънредно 4,6 млрд. паунда на затворените бизнеси

Предстоят тежки времена за британската икономика, заяви финансовият министър Риши Сунак след официалните данни за БВП през ноември. "Ясно е, че нещата ще станат по-трудни, преди да се подобрят и днешните числа подчертават мащаба на предизвикателството, пред което сме изправени", подчерта Сунак и добави: "Но има причини да се надяваме - в ход е ваксинацията срещу коронавирус, като ние създаваме нови възможности за най-нуждаещите се". 

Икономическият спад през ноември беше воден от сектора на услугите, където продукцията спадна с 3,4% спрямо октомври, тъй като кръчмите, ресторантите, магазините за стоки, които не са от първа необходимост и много други предприятия за битови услуги трябваше да затворят като част от четириседмичния локдаун в Англия и подобни мерки в други части на Обединеното кралство. Все повече жени продават телата си заради "отчаяна бедност"

Индустриалното производство се понижи през ноември с едва 0,1% на месечна база, като промишленото производство дори нарасна с 0,7%, а строителството се увеличи с 1,9 на сто.

Британската статистика отчете и разширяване на видимия търговски дефицит на страната през ноември до 16,01 млрд. паунда от 13,29 млрд. паунда месец по-рано, докато излишъкът при търговията с услуги се увеличи до 11,01 млрд. от 10,95 млрд. паунда. В резултат на това общият търговски дефицит на Обединеното кралство нарасна рязко през ноември до 4,99 млрд. паунда след повишение с 2,33 млрд. паунда месец по-рано.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички