Икономисти: Европа успя да избегне енергийна криза, на прага обаче е рецесия


Икономисти: Европа успя да избегне енергийна криза, на прага обаче е рецесия
Снимка: iStock

3113

Европа избегна най-лошия развой на рязък икономически спад не благодарение на внимателното планиране на централните банки, а защото ЕС изразходи почти трилион долара, за да защитят домакинствата и да компенсират последствията от отказа от руски газ, пише наблюдателят от Bloomberg Лионел Лоран. По думите му обаче сега ЕС е застрашен от нова рецесия.

Наблюдателят посочва, че става дума за повишаването на основните лихви от централните банки в Европа. Основната инфлация в еврозоната достигна през февруари рекордните 5,6% и ЕЦБ вече се е подготвила да повиши основните лихви до рекордните 4%. Лоран се притеснява, че без такива мерки по затягане на парично-кредитната политика, ще започне нов „порочен цикъл“ от увеличаване на цените, в резултат и от повишаването на заплатите. ЕЦБ не очаква добри дни за европейската икономика

Икономисти от Barclays Plc отбелязват, че макар че икономиката на еврозоната засега успява да избегне рецесията, не се наблюдава и растеж. Съставният индекс на покупателната способност почти не се повишава.

Например, в Германия икономическият спад в края на 2022 г. беше 0,4% - над очакваното. Равнището на безработицата в ЕС е близо до рекордно ниски нива, но то се покачва в някои страни, като Испания и Италия.

И въпреки че според ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард целта на вдигането на основните лихви не е „да се разруши икономиката“, вече са налице първите „пукнатини“.

„Последното, от което Европа се нуждае, е икономически спад, провокиран от ЕЦБ“, пише Bloomberg. Според икономисти прецизните и чувствителни инструменти на държавните политики, ще са много по-ефективни от „чука“ на агресивните увеличения на основните лихви, които заедно с инфлацията могат да разбият инвестициите и икономическия растеж в Европа.

„Сега, когато Вашингтон отваря своя „бездънен портфейл“, готвейки се да изразходи почти 400 млрд. долара за „зелени“ субсидии, а Китай скоро ще заеме второ място в света по износ на леки автомобили, Европа би трябвало да инвестира, за да компенсира загубите от „изгубеното“ десетилетие, а през следващото десетилетие да не загуби лидерството си“, се обобщава в анализа. Колко опасна е рецесията и как ще се отрази на икономиките на Европа и България?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички