Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България


Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България
Снимка: iStock

13022

Наред с последиците от войната в Украйна, агресивното затягане на паричната политика в световен мащаб и постоянната инфлация очертават мрачни перспективи за развитието на икономиките. В краткосрочен план е установен режим на стагфлация, при който почти липсва растеж, а цените нарастват бързо. Междувременно перспективите за глобална рецесия стават все по-реални. Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Във връзка с това експертите от Кофас подготвят икономическа оценка за растежа на БВП, развитието на отделните страни и сектори. Анализът посочва понижения на 49 секторни оценки, които са чувствителни към икономическия цикъл. Сред тях са строителството, металургията, дървесината и химическата промишленост в различни географски региони.

Тежка зима и рецесия се очертават в Европа

Предвид споменатите глобални тенденции, Кофас преразглежда прогнозите си за световния растеж за следващата година – той ще бъде под 2%, както беше през 2001 г., 2008 г., 2009 г., и 2020 г. Макар че прогнозите бяха начертани в посока спад за всички региони по света, Европа е тази, чиито перспективи се влошиха най-много. Настъпва епохата на Голямата стагфлация

Енергийната криза се задълбочава и Старият континент се подготвя за нови мерки. Независимо дали става дума за "доброволно" ограничаване на потреблението (преустановяване на дейности, който са нерентабилни поради разходите енергия) или за налагане на норми от страна на правителствата, това със сигурност ще доведе до намаляване на производството и спад на БВП.

"В България ситуацията е още по-нестабилна предвид политическите и социални рискове, които наблюдаваме вече месеци наред. Енергийната несигурност в страната определено ще повлияе негативно върху бизнеса в следващите месеци, а ефектите ще се усетят дори и през 2023 г.", споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България. Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Централните банки засилват борбата срещу инфлацията

През последните няколко месеца се наблюдава трайно висока и все по-широко разпространена инфлация в развитите и нововъзникващи икономики. В тази обстановка централните банки продължават да бъдат решително агресивни и повечето от тях се върнаха към невиждани през последното десетилетие нива на основните лихвени проценти.

Например това лято Федералния резерв повиши основния си лихвен процент три пъти подред със 75 базисни пункта. Тази агресивност води до засилено затягане на паричната политика в други страни (особено в тези с възникващи пазари) с цел да се спре обезценяването на валутите им спрямо щатския долар. Подобно затягане на паричните и финансовите условия, ако продължи със сегашните темпове, ще застраши глобалния растеж и финансовата стабилност. "Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

Но и нещо повече – то помрачава перспективите пред световния строителен сектор. Цените на индустриалните метали и дървесината спадат постоянно през последните месеци, като отчитат спад съответно с 20% и 60% от началото на годината, което предизвика експертите от Кофас да понижат рейтинга на тези сектори в няколко географски области.

Противоречащи си цели между фискалната и паричната политика

Макар че централните банки са решени да се борят с инфлацията със всички възможни механизми, много от тях са изправени пред конфликт на цели с фискалната политика на своята страна/регион. Националните правителства, борейки се срещу свиването на активността, действително увеличиха броя на мерките за подкрепа на покупателната способност на домакинствата и на паричните потоци на предприятията. Резултатът ще бъде потенциално голям риск за публичните финанси: увеличаване на публичния дефицит и рязко нарастване на разходите за финансиране.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои стагфлация в Европа

Топ банкер: САЩ и светът ще влязат в рецесия

Настъпват масови уволнения във водещи компании заради кризата

ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа

Тежка рецесия удря Европа, ако Русия наложи газово ембарго

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

Експерт: Гответе се за предстояща стагфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82464
 • GBP
  1
  2.31424
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички