Инфлацията в еврозоната продължава да се понижава и през юли до 5,3%, базсисната обаче е без промяна


Инфлацията в еврозоната продължава да се понижава и през юли до 5,3%, базсисната обаче е без промяна
Снимка: iStock

1530

Годишната инфлация в еврозоната продължава да се забавя и през юли, но базисната инфлация запазва нивото си без промяна, сочат предварителните данни на европейската статистическа служба Eurostat, предаде БТА.

Общият индекс на потребителските цени се забавя леко до 5,3% през юли от 5,5% през юни. Това още е доста по-високо ниво от целевата инфлация на ЕЦБ от 2%. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава стабилно намалява.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, обаче остава без промяна на ниво от 5,5% и така реално надвишава общия индекс на потребителските цени. Последните няколко месеца основната инфлация се движи в тесни граници от 5,3% до 5,7%, без да отчита забавяне.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар да се забавя – 10,8% спрямо нивото от 11,6% през юни.

На второ място по ръст са услугите, които поскъпват с 5,6%, като увеличението се забавя с едва 0,2 пр.п. спрямо нивото от юни. Неенергийните индустриални стоки също забавят леко темпа си на увеличение до 5,0% спрямо 5,5%.

За разлика от 2022 г., когато енергията беше основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през юли продължава да поевтинява – с 6,1% спрямо -5,6% през юни.

Любопитното е, че на месечна база Eurostat отчита дефлация в еврозоната – от 0,1%.

Миналата седмица ЕЦБ повиши за девети пореден път основните лихви в еврозоната – с 0,25 пр.п., като ги извежда до рекордно ниво. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение бяха повишени съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%, считано от 2 август 2023 г.

„Макар че при някои показатели се наблюдават признаци на отслабване, основната инфлация остава като цяло висока“, посочва ЕЦБ в изявлението си. Според централните банкери инфлацията ще намалее още до края на годината, но ще остане продължително време над целевото равнище.

„Краткосрочните икономически перспективи за еврозоната се влошиха до голяма степен заради по-слабото вътрешно търсене. С времето охлаждащата се инфлация, повишаващите се доходи и подобряването на доставките трябва да подпомогнат възстановяването“, заяви председателят на ЕЦБ Лагард след срещата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в еврозоната пада до 5.5% през юни

България вече не е сред страните с най-висока инфлация в ЕС

ЕЦБ повиши основните лихви до най-високото ниво в своята история

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички