Инфлацията в САЩ нараства с повече от очакваното през септември


Инфлацията в САЩ нараства с повече от очакваното през септември
Снимка: iStock

1949

Годишната американска инфлация се повиши през септември за втори пореден месец с 3,7%, но остава далеч под пика от 9,1%, достигнат през юни 2022 г., показват данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Увеличенията на цените останаха високи през септември, тъй като високите цени на газа и разходите на домакиснтвата задържаха инфлацията висока и оказаха по-голям натиск върху потребителите, сочат нови данни, публикувани в четвъртък от Бюрото за национална статистика.

Индексът на потребителските цени нарасна с 3,7% през септември на годипна база, като надвиши с малко очакванията на икономистите. Прогнозите бяха за годишно увеличение на инфлацията с 3,6%, което щеше да е леко отстъпление от ръста от 3,7% през август, според Refinitiv.

Снимка: iStock

На месечна база инфлацията е нараснала с 0,4%, което е над очакванията за ръст от 0,3%.

Въпреки че общият годишен процент на инфлация остава същия спрямо нивата от август, докладът от четвъртък също показа напредък в области, критични за американските потребители и за Федералния резерв.

ОЩЕ: Инфлацията в САЩ се забавя за 12-ти пореден месец

Инфлацията на цените на храните е с най-ниския си темп от март 2021 г., съответствайки на общата инфлация от 3,7%. За първи път от началото на 2022 г. цените на храните не изпреварват общата инфлация, сочат данните на CPI.

Освен това базовите инфлационни тенденции се движат в желаната посока на Федералния резерв, който е в кампания за укротяване на инфлацията с повишаване на лихвите от март 2022 г.

Снимка: iStock

Основната инфлация, която не отчита сезонно променливите цени на енергийните продукти и хранителните стоки, през септември се е увеличила с 0,3% спрямо август, както и с 4,1% спрямо година по-рано.

Инфлацията остава по-висока от това, на което Федералният резерв се надява; въпреки това постепенно се движи надолу – макар и по неравен път.

ОЩЕ: Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило

„Фед ще иска да види поне 6 месеца по-ниска инфлация, преди да обяви победа. Междувременно по-високите разходи по заеми тежат върху домакинствата, особено тези с дългове по кредитни карти или рискови заеми за автомобили; и върху бизнеса, особено тези с високи нива на дълг в облигации с променлива лихва. Ако лихвените проценти останат по-високи за по-дълго, както Фед сигнализира, вероятно ще доведе до намаляване на потребителските разходи и разходите на бизнеса – включително за наемане - през следващите месеци“, споделя Джулия Полак, главен икономист в онлайн борсата за работа ZipRecruiter.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рязък скок: Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното

Държавният дълг на САЩ достигна исторически рекорд

Жилищният пазар в САЩ е по-недостъпен от всякога

Жените или мъжете: Кого притеснява повече инфлацията и защо?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички