Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило


Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило
Снимка: iStock/Guliver

1823

Федералният резерв на САЩ остави без промяна основния си лихвен процент след проведеното двудневно заседание за определяне на лихвената политика, като даде сигнали, че ще повиши още веднъж лихвите преди края на годината и че вероятно по-малко намаления на ставката предстоят догодина, предава CNBC, цитирана от БТА.

Ако бъде предприето ново увеличение на лихвите до края на настоящата година, то ще бъде краят на този цикъл на затягане на паричната политика, сочат прогнози на Фед.

На последното си заседание през юли Фед увеличи лихвените равнища до най-високата им стойност от 22 години, повишавайки водещата си лихва (Federal Funds Rate, целевата лихва, при която търговските банки в САЩ отпускат и получават овърнайт кредити и депозити - бел. р.) в диапазона 5,25-5,50 процента.

Освен още едно увеличение до края на тази година, прогнозите на Фед включват две съкращения на лихвите през идната година. През юни Фед предвиждаше четири лихвени намаления през 2024 година.

По време на пресконференция след обявеното решение за лихвите президентът на Фед Джером Пауъл заяви, че въпреки че ценовият натиск показва някои обнадеждаващи признаци на отслабване, връщането на инфлацията до целта от 2 процента далеч не е приключило.

"Инфлацията донякъде се успокои от средата на миналата година и по-дългосрочните инфлационни очаквания изглежда остават стабилни, както е отразено в широк набор от проучвания", каза Пауъл.

"Въпреки това, процесът на устойчиво намаляване на инфлацията до 2 процента трябва да извърви дълъг път", предупреди той.

От март 2022 г. (когато лихвите бяха повишени за първи път от 2018 г. и когато бяха на равнище около нулата - бел. ред) до май 2023 г. Фед повиши лихвите на 10 последователни срещи с темп от 0,25 до 0,75 процентни пункта в опит да успокои най-високата инфлация в САЩ от началото на 80-те години на миналия век.

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

На заседанието си през юни Фед направи пауза, но тримесечните икономически прогнози, придружаващи това решение, показаха, че 12 от 18 членове на борда все още очакват още две повишения на лихвените проценти с четвърт пункт до края на годината. Едното от тези решения бе взето през юли, когато централната банка на САЩ повиши основните си лихвени проценти с 0,25 процентни пункта.

Инфлацията в САЩ през август нарасна за втори пореден месец до 3,7 на сто или с 0,5 процентни пункта над нивото й през юли. Все пак тя остана далеч от рекордните за последните повече от 40 години 9,1 на сто, които бяха отчетени през юни 2022 г. Въпреки това новите данни остават над целта за годишно повишаване на потребителските цени с 2 на сто.

Миналата седмица Европейската централна банка повиши с нови 0,25 процентни пункта основните си лихвени проценти, които достигнаха рекордно високо ниво от създаването на еврозоната. Тогава президентът на институцията Кристин Лагард индикира, че това може да е едно от последните повишавания на лихвите.

Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път

"Управителният съвет на Европейската централна банка счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат съществено за връщане на инфлацията към желаното ниво от 2 процента", посочи Лагард.

Лихвите в САЩ са на най-високото ниво от 22 години

Нов рекорд: Колко е държавният дълг на САЩ?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички