Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път


Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път
Снимка: iStock

2781

Затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка продължава, въпреки че някои икономисти прогнозираха, че регулаторът ще спре с решенията си за повишаване на основните лихвени проценти, предприети с цел понижаване на инфлацията в еврозоната. Все пак ЕЦБ дава сигнал, че навярно е достигнала пика по отношение на вдигането на лихвите, посочвайки, че "основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали равнище, което, ако бъде поддържано достатъчно дълго, ще допринесе съществено за своевременното връщане на инфлацията към целевото ниво.", става ясно от официалното съобщение, публикувано на сайта на ЕЦБ.

ЕЦБ взе решение да повиши основните лихвени проценти с 25 базисни пункта за десети пореден път на днешното си заседание. В резултат на решението лихвата по депозитно улеснение достигна до най-високото си ниво от 1999 година насам. За сравнение, само преди 14 месеца тази лихва бе на отрицателно ниво от минус 0.5%.

След решението, лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до съответно 4,50%, 4,75% и 4,00%, считано от 20 септември 2023 година.

"Инфлацията продължава да спада, но все още се очаква да се задържи твърде висока твърде дълго. Управителният съвет е решен да осигури нейното своевременно връщане към средносрочното целево равнище от 2%. За да затвърди напредъка към своята цел, днес той взе решение да повиши с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента на ЕЦБ.", пише в съобщението на ЕЦБ.

"Увеличението днес отразява неговата оценка на перспективата за инфлацията, съобразена с постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика. Макроикономическите прогнози на експертите на ЕЦБ за еврозоната от септември предвиждат средно равнище на инфлацията от 5,6% през 2023 г., 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г. Това представлява възходяща ревизия за 2023 г. и 2024 г. и низходяща за 2025 г. Възходящата ревизия за 2023 г. и 2024 г. се дължи основно на по-високи цени на енергоносителите. Базисният ценови натиск остава силен, въпреки че повечето показатели започват да отслабват.", посочват от ЕЦБ.

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

"Експертите на ЕЦБ ревизираха леко надолу прогнозния тренд на инфлацията без компонентите енергоносители и храни до средно равнище от 5,1% през 2023 г., 2,9% през 2024 г. и 2,2% през 2025 г. Предишните повишения на лихвените проценти от страна на Управителния съвет продължават да намират силно отражение. Условията за финансиране са още по-затегнати и все повече потискат търсенето. Това е важен фактор за връщането на инфлацията към целевото ѝ равнище. Експертите на ЕЦБ значително понижиха прогнозите си за икономическия растеж предвид нарастващото въздействие на затягането на политиката върху вътрешното търсене и отслабването на международната търговия. Сега те очакват икономиката на еврозоната да отбележи растеж от 0,7% през 2023 г., 1,0% през 2024 г. и 1,5% през 2025 г.одина", пише в съобщението.

Инфлацията в еврозоната замръзна, цените в редица страни отново тръгнаха нагоре

"Въз основа на сегашната си оценка Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали равнище, което, ако бъде поддържано достатъчно дълго, ще допринесе съществено за своевременното връщане на инфлацията към целевото ниво. Бъдещите му решения ще осигурят определянето на достатъчно рестриктивни основни лихвени проценти на ЕЦБ толкова дълго, колкото е необходимо. Той ще продължи да прилага основан на данните подход, когато определя подходящото ниво и продължителност на рестриктивността. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.", добавят от ЕЦБ.

Какво ще е е решението на ЕЦБ за водещите лихви?

Готви ли пауза Европейската централна банка на лихвените повишения?

ЕЦБ повиши основните лихви за девети пореден път, с нови 0,25%

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички