Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?


Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?
Снимка: iStock/Guliver

2291

В резултат на ударното затягане на паричната политика по света, основните лихвени проценти на големите централни банки достигнаха рекордно високи нива. Това измества фокуса от досегашния въпрос "с колко още ще нарастват лихвите" към въпросителна, свързана по-скоро с това колко дълго централните банки ще поддържат лихвите високи.

Централните банки на някои от най-големите икономики в света вече са достигнали или са на прага на достигане до най-високото ниво на основните си лихвените проценти. Или поне така смятат редица икономисти и анализатори на база сигналите, които дават централните банки.

Миналата седмица Европейската централна банка сигнализира, че според нейния Управителен съвет лихвените проценти може би са достигнали този праг, пише CNBC.

След продължително обсъждане на актуализираните си прогнози за инфлацията и икономическия растеж, и какво трябва да означават те за паричната политика, ЕЦБ повиши основния си лихвен процент до рекордно високите 4%. Макар че съпътстващото я изявление в никакъв случай не изключва по-нататъшни повишения, в него се казва, че ставките са на равнища, които, ако "се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат съществено за своевременното връщане на инфлацията към целевото ниво".

Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път

Краткосрочните перспективи за инфлацията остават мрачни и ще засегнат сериозно домакинствата. Макроикономическите прогнози на служителите на ЕЦБ за еврозоната сега предвиждат средна инфлация от 5,6% през тази година (при предишна прогноза от 5,4%) и 3,2% през следващата година (при предишна прогноза от 3%).

Но прогнозата за 2025 г., един от най-внимателно наблюдаваните показатели, измерващ средносрочните перспективи, беше понижена от 2,2% на 2,1%.

Снимка: iStock

Сега дискусиите ще се насочат към това колко дълго лихвите ще се задържат на сегашното ниво, смятат икономисти след обявяването на резултатите.

Анализаторите на Deutsche Bank заявиха, че не виждат понижаване преди септември 2024 г., което предполага 12-месечна пауза на ниво от 4%.

Предизвикателствата пред това обаче остават, като едно от тях е перспективата за значително по-високи цени на петрола. Фючърсите върху суровия петрол неотдавна се повишиха до 10-месечен връх, което би могло да се отрази върху разходите за стоки и инфлационните очаквания в Европа, както и в САЩ.

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Рафаел Туин, ръководител на отдел "Стратегии на капиталовите пазари" в Tikehau Capital, заявява, че въпреки консенсуса около края на цикъла на повишаване на инфлацията от страна на ЕЦБ "остава възможен алтернативен и по-малко оптимистичен сценарий: инфлацията е изненадващо силна и устойчива, и изглежда е структурна".

"Неотдавнашните дезинфлационни фактори (цените на стоките и суровините) изглежда се изчерпват ... Съществува риск при липса на по-убедителна тенденция към понижаване на цените ЕЦБ да сметне битката си с инфлацията за незавършена, като на хоризонта се очертава риск от по-нататъшни повишения на лихвените проценти", посочва Туин в бележка.

"В това отношение развитието на макроикономическите данни през следващите седмици ще бъде решаващо."

Федерален резерв на САЩ

Председателят на Фед Джером Пауъл даде ясно да се разбере миналия месец, че по-нататъшни повишения на лихвените проценти са на дневен ред, а централната банка е дълбоко загрижена за това, че инфлацията може да изпита ново ускорение, ако финансовите условия се облекчат.

В прогнозата си от юни, която вероятно ще бъде преразгледана в актуализирана прогноза тази седмица, Фед не очакваше инфлацията да достигне 2,1% до 2025 г.

Месечните данни показват продължаващ натиск върху цените. През август индексът на потребителските цени се повиши с най-бързия си месечен темп за тази година, главно под влияние на цените на енергията, и възлезе на 3,7% на годишна база. Базисната инфлация възлезе на 0,3% на месечна база и 4,3% на годишна база, докато инфлацията на цените на производител показа най-големия месечен ръст от юни 2022 г. насам.

Снимка: iStock

Пазарите обаче са почти сигурни, че Федералният резерв на САЩ ще задържи лихвените проценти стабилни през септември, и са разделени по въпроса дали ще има още едно повишение през тази година. В анкета на Reuters, проведена сред икономисти, 20% очакват поне едно повишение.

"Предвид сравнително силните икономически данни и лепкавата инфлация, Фед ще запази ястребовата си нагласа", заявяват в бележка икономистите от J. Safra Sarasin.

Федералният комитет по операциите на открития пазар "вероятно ще остави окончателно повишение до края на годината в актуализирания си точков график, макар че не смятаме, че ще го последват в крайна сметка". Точковият график се отнася до прогнозите за лихвените проценти, публикувани на тримесечие от политиците на Фед.

Пазарите продължават да очакват намаляване на лихвите на Фед през следващата година, макар че според някои това може да е преждевременно. В същата анкета на Reuters 28 икономисти очакваха първото намаление през първото тримесечие, докато 33-ма го поставиха през второто.

Банка на Англия

Очакванията за Английската централна банка са за едно последно повишение през септември, тъй като тя претегля инфлация от 6,8%, с признаци за напрежение в икономиката и подновени разговори за "лека рецесия".

В доклада си от август Комитетът по парична политика заяви, че очаква инфлацията да достигне 5% до края на годината, да намалее наполовина до края на следващата година и да достигне целевата си стойност от 2% в началото на 2025 г. 

"Банката вече не се намира в ясно пространство, в което повишаването на лихвените проценти е недвусмислено необходимо", заяви Маркъс Брукс, главен инвестиционен директор в Quilter Investors, посочвайки слабите данни за брутния вътрешен продукт за юли.

Анализаторите на BNP Paribas заявиха, че очакват окончателно "миролюбиво повишение" през септември, тъй като растежът на заплатите и инфлационният натиск се съчетават със смекчаване на показателите за активността.

Снимка: iStock

Данните за ръста на заплатите за периода май-юли се задържаха на 7,8%, запазвайки рекордно високото си равнище, но се появиха и признаци за охлаждане на пазара на труда, като за същия период безработицата нарасна с 0,5 процентни пункта.

Пазарът на ипотечни кредити е друга слаба област, като през трите месеца до юни просрочените плащания достигнаха седемгодишен връх.

Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING, отбелязва, че очакваният ръст на цените и на заплатите е намалял, докато по-малко фирми съобщават, че се борят за намиране на персонал.

"Възможно е повишение през ноември, но ако приемем, че сме прави за посоката на потока от данни и въз основа на последните коментари на Банката на Англия, смятаме, че все пак е по-вероятно да има пауза на тази среща", казва Смит.

Източник: CNBC

Bank of England слага край на един от най-големите си цикли на затягане на паричната политика за последните 100 години?

Централната банка на Австралия остави лихвите непроменени за трети пореден месец

МВФ: Лихвите на централните банки ще останат високи

Нарастването на инфлационния натиск е сериозно предизвикателство пред централните банки

Фед отново повиши водещите си лихви

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички