Централната банка на Австралия остави лихвите непроменени за трети пореден месец


Централната банка на Австралия остави лихвите непроменени за трети пореден месец
Снимка: iStock

2491

Централната банка на Австралия остави основните си лихвени проценти непроменени за трети пореден месец, стана ясно след септемврийското заседание на институцията, предава Reuters, цитирана от БТА. От централната банка посочиха, че може да е необходимо известно допълнително затягане на лихвите, за да се ограничи инфлацията, която през юли беше на ниво от 4,9 на сто или далеч над целта на банката, която е в диапазона между 2 и 3 на сто.

Така водещата лихва остана на ниво от 4,10 на сто, като от централната банка посочиха, че постигането на целевото равнище на инфлацията се очаква през 2025 г. Ходът на банката съвпадна с очакванията на допитаните от Reuters анализатори. Някои от тях дори посочиха, че текущият цикъл на затягане на паричната политика, довел до ръст на основните лихвени проценти с 400 базисни пункта (4 процентни пункта), е приключил.

"При вземането на своите решения Бордът ще продължи да обръща голямо внимание на развитието на световната икономика, тенденциите в разходите на домакинствата и перспективите за инфлацията и пазара на труда", посочиха от Reserve Bank of Australia при обявяването на решението.

Банката повиши лихвените си проценти с колосалните 400 базисни пункта от май миналата година, като паричният процент се намира на 11-годишни върхове, но пълното въздействие на затягането се усеща едва сега, когато инфлацията намалява и икономическият растеж се забавя.

Данни от днес показаха, че австралийската икономика е получила тласък от положителното салдо по външната си търговия и от държавните разходи през второто тримесечие, намалявайки значително риска от свиване на брутния вътрешен продукт.

Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Нарастването на инфлационния натиск е сериозно предизвикателство пред централните банки

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички