Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх от 11,1%


Инфлацията във Великобритания достигна 41-годишен връх от 11,1%
Снимка: iStock

3200

Инфлацията във Великобритания се ускори през октомври до 41-годишен връх от 11,1%, като това се дължи най-вече на растящите цени за жилищните услуги и по-специално на газа и електричеството, сочат данни на британската официална статистика ONS. Това сочат данни, публикувани ден преди министърът на финансите Джеръми Хънт да обяви повишение на данъците и съкращение на разходите, за да контролира ръстa на цените, съобщава Reuters. Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

Индексът на потребителските цени (CPI) скочи през октомври с 2% спрямо септември, когато нарасна с 0,5%, докато прогнозите бяха за повишаване на месечната инфлация с 1,7%.

Спрямо 2021 г. потребителската инфлация се ускори през октомври до 11,1% от 10,1% през септември, достигайки най-високо ниво от октомври 1981 г. Очакванията на анализаторите и икономистите бяха за по-слабо ускоряване на инфлацията до 10,7%.

Хънт коментира данните, като според него трябва да се вземат „тежки, но необходими“ решения, за да се справи страната с нарастващите цени. „Наше задължение е да помагаме на АЦБ в мисията ѝ да върне инфлацията до целевото равнище, като действаме отговорно с публичните финанси“, посочи Хънт. След Фед: И Банката на Англия вдигна лихвите до 33-годишен връх

Най-голям принос за увеличаването на инфлацията имат жилищните и комунални разходи, които скочиха през октомври с 26,6% на годишна база (след повишение с 20,2% през септември) главно заради скока със 128,9% на цените на природния газ и с 65,7% на цените на тока.

Британската статистика отбеляза, че инфлацията щеше да е още по-висока през октомври, достигайки около 13,8%, без намесата на правителството, налагайки таван на цените на енергия на домакинствата до 2500 паунда средно годишно. Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх, най-високата в Г-7

Междувременно цените на храните и безалкохолните напитки нараснаха през октомври с 16,2% (спрямо 14,5% през септември), а транспортните се повишиха с 8,9% спрямо ръста с 10,6% месец по-рано. Ценовият скок при храните пък е най-големият от 1977 г., отбеляза ONS.

Британската статистика сочи, че домакинствата с ниски доходи са изправени пред по-голям удар от инфлацията, отколкото най-богатите, тъй като енергията и храната заемат по-голям дял от техните разходи. Инфлацията при домакинствата с най-ниски доходи е от 11,9%, а за тези с най-високи – е 10,5%, посочва ONS.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

Британската инфлация достигна 30-годишен връх

Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички