Инфлацията във Великобритания спадна рязко през октомври до 4,6%


Инфлацията във Великобритания спадна рязко през октомври до 4,6%
Снимка: iStock

997

Инфлацията във Великобритания спадна рязко през октомври до най-ниското си ниво от 2 години, до голяма степен поради по-ниските цени на енергията, предава BBC. Инфлацията спадна до 4,6% през годината до октомври, спрямо 6,7% предходния месец.

Данните показват, че обещанието на правителството да намали наполовина инфлацията до края на годината е изпълнено по-рано.

Икономистите прогнозираха, че основната причина инфлацията да спадне от своя връх от 11,1% през октомври 2022 г. се дължи на спада на цената на енергията. Те също отбелязват решението на Bank of England да повиши лихвените проценти в опит да се справи с инфлацията във Великобритания и да забави покачването на цените.

Лихвените проценти в момента са 5,25%, 15-годишен връх, което увеличи разходите за ипотечни кредити, но също показа и по-високи нива на спестявания.

Снимка: iStock

Грант Фицнър, главен икономист в Службата за национална статистика (ONS), каза, че инфлацията е спаднала, тъй като „миналогодишното рязко покачване на разходите за енергия е последвано от спад на тавана на цените тази година“.

По думите му цените на храните са се повишили леко миналия месец, но цените на хотелите са се понижили.

Въпреки че знаците показват спад на разходите за живот, много домакинства няма да са удовлетворени, особено по отношение на сметките за енергия.

Независимо, че цените на газта и електричеството са по-ниски от 2022 г., повечето домакинства ще плащат повече за енергия тази зима, отколкото миналата, тъй като държавната подкрепа за сметките вече не е налична.

Намаляващата инфлация също не означава, че повечето стоки и услуги са по-евтини, а по-скоро, че цените се покачват по-бавно.

Наследство от по-високи цени

Снимка: iStock

Джеймс Смит, изследователски директор в мозъчния тръст Resolution Foundation, фокусиран върху стандарта на живот на хората с ниски до средни доходи заяви, че „кризата с разходите за живот далеч не е приключила“.

„Мащабът на инфлационния шок във Великобритания остави след себе си много по-високи цени. През последните 2 години цената на енергията е нараснала с 49%, докато цените на храните са се повишили с 28% – много повече от 14% средни доходи през този период“, отбелязва той.

Дейв Голдинг, управител на благотворителната банка за храни Patch в Милфорд Хейвън в Уелс, заяви, че хората още са подложени на натиск от по-високите разходи за храна и енергия, като благотворителната организация ще осигури 150 000 ястия тази година.

„Миналата година беше рекордна година за хранителни пакети и не мисля, че това ще се промени особено тази година. Много хора се опитват да внимават с енергийния си бюджет. Хората се стремят да накарат готварската печка да работи за пълноценно хранене“, добавя той.

Когато Риши Сунак обеща през януари да намали наполовина инфлацията до края на годината, много експерти вече прогнозираха, че процентът ще спадне.

Снимка: iStock

В отговор на последните данни премиерът заяви, че обещанието е било негов „основен приоритет“ и изисква „трудни решения и фискална дисциплина“.

Канцлерът Джеръми Хънт добави, че правителството е изиграло „важна роля“, като е било „дисциплинирано в харченето, помагайки на хората да работят и се противопоставя на призивите за допълнителни заеми“.

Но канцлерът от Лейбъристката партия Рейчъл Рийвс посочи, че докато по-ниската инфлация би осигурила „известно облекчение за семействата“, сега не е моментът министрите от консерваторите да „гърмят шампанското и да се поздравяват“.

ОЩЕ: За втори път: Bank of England отново остави без промяна основната си лихва

Въпреки спада през октомври, Великобритания още е далеч от постигането на целевата инфлация от 2% на Bank of England, като оттам посочиха през последните седмици, че е малко вероятно лихвите да бъдат намалени в близко бъдеще.

ONS подчерта, че цените на енергията и храните още са по-високи от преди 2 години. Възможно е също таванът на цените на енергията за следващата година, който ще бъде представен следващата седмица, да покаже, че цените на енергията ще се покачат отново.

Инфлацията във Великобритания остава по-висока от тази в други страни, включително САЩ, Франция и Германия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Неочаквано: Инфлацията на Острова спадна до 18-месечно дъно през август

Английската централна банка остави лихвите непроменени за първи път от края на 2021 г.

Заплатите на Острова растат с невиждани темпове

АЦБ отново увеличава лихвите, този път - за последно

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички