За втори път: Bank of England отново остави без промяна основната си лихва


За втори път: Bank of England отново остави без промяна основната си лихва
Снимка: iStock

1317

Централната банката на Англия реши да остави лихвените проценти без промяна, като се задържат на 15-годишен връх. Тя продължава борбата си да овладее най-високата инфлация сред развитите икономики в света, като подчерта в четвъртък, че не очаква да намали стойностите ѝ, предава Reuters.

Въпреки публикуваните прогнози, които показват, че британската икономика вече е близо до рецесия и спад през следващите години, АЦБ задържа основната лихва на 5,25% след 14 последователни увеличения.

Тя също затвърди убеждението си, че разходите по заеми ще останат високи – изпращайки пунда умерено високо спрямо еврото и долара, въпреки че досега британската икономика е усетила само около половината от въздействието на дългия период от повишения на лихвите.

Комитетът по паричната политика (MPC) гласува с 6 на 3 за запазване на основната лихва, подобно на прогнозите икономистите, анкетирани от Reuters.

„Последните прогнози на Комитета сочат, че паричната политика вероятно ще трябва да бъде рестриктивна за продължителен период от време. Ще бъде необходимо допълнително затягане на паричната политика при по-устойчив инфлационен натиск“, заявиха от АЦБ.

Андрю Бейли, гуверньор на Bank of England

Снимка: iStock

През септември Bank of England обяви, че лихвите ще трябва да останат „ограничени за достатъчно дълго време“.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли заяви, че спадът на инфлацията през изминалата година от най-високите си нива от 80-те години на ХХ век и по-слабите икономически перспективи не трябва да се разглеждат като знак, че скоро може да има намаляване лихвените проценти и че е по-вероятно друго увеличение на лихвите.

„Трябва да видим дали инфлацията ще продъли да пада до целта от 2%. Оставихме лихвените проценти непроменени този месец, но ще наблюдаваме внимателно, за да видим дали са нужни още увеличения на основната лихва. Много е рано да мислим за намаляване на лихвите“, посочи Бейли в изявление.

Решението за запазване на лихвените проценти повтори действията на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ през последната седмица. Те също изчакват да видят дали поредицата от повишения на основните им лихви ще ограничи сериозно ускорената инфлация.

Политиците следят за признаци, че конфликтът в Близкия изток предизвиква нов кръг от ускоряване на инфлацията, тъй като повишава цените на петрола и газа.

Членовете на Комитета Меган Грийн, Джонатан Хаскел и Катрин Ман подкрепиха основната лихва да се повиши до 5,5%.

Снимка: iStock

Bank of England заяви, че е решена да елиминира риска от спирала на по-високи заплати и цени. Въпреки че инфлацията е спаднала от 11,1% преди малко повече от година до 6,7%, но въпреки това остава над 3 пъти над целевите 2%.

Английската централна банка отбеляза, че очаква икономиката на Великобритания да се стабилизира през периода юли-септември и да нарасне само с 0,1% през четвъртото тримесечие, с прогноза за нулев растеж за 2024 г. и разширяване от само 0,25% през 2025 г. При този сценарий инфлацията ще се върне до 2% в края на 2025 г., около 6 месеца по-късно от предишните прогнози.

Според инвеститорите АЦБ е достигнала края на поредицата си от повишения на лихвите, предвид риска от рецесия. Преди решението на банката те прогнозираха, че АЦБ ще задържи лихвените проценти поне до август 2024 г., когато вероятно ще започне да ги намалява.

ОЩЕ: Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Банката не показа признаци, че оспорва тези очаквания. Нейните прогнози показват, че въз основа на паричната политика, инфлацията ще достигне целевите 2% след 2 години.

Забавянето на икономиката и отслабващото въздействие на високите цени на газа от 2022 г. вероятно означава, че инфлацията скоро ще възобнови своя спад. АЦБ заяви, че може да спадне до 4,8% през октомври, почти 2% по-малко от септември.

АЦБ прогнозира, че нивото на безработица ще се повиши до 5% след 2 години от сегашните около 4,2% заради паричната политика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна

За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна

Английската централна банка остави лихвите непроменени за първи път от края на 2021 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички