Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна


Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна
Снимка: iStock

1593

Федералният резерв запази непроменена основната си лихва в сряда, но си остави вратичка за ново повишаване в съобщение, в което призна изненадваща сила на американската икономика, но също отбеляза по-затегнатите условия за финансиране за бизнеса и домакинствата, предава Reuters.

„Икономическата активност се разшири със силен темп през третото тримесечие“, обяви американската централна банка след двудневното си заседание, на което ръководителите приеха единодушно да оставят основната лихва без промяна в диапазона 5,25%-5,50%, в който се намира от юли.

Формулировката е осъвременена спрямо „стабилния темп“ на активността, който Фед отбеляза на заседанието си през септември, и следва публикуваните неотдавна данни за ръст на брутния вътрешен продукт с 4,9% на годишна база през третото тримесечие.

Основните щатски индекси тръгнаха нагоре след съобщението, а американският долар спря ръстовете си спрямо кошница от други основни валути. Доходността по държавните облигации намаля до най-ниските си нива по време на сесията.

Снимка: iStock

Макар че според пазарите кампанията на Фед за повишаване на лихвите може да е приключила, според данните по-силната от очакванията икономика и пазар на труда запазват перспективите за още едно повишаване на лихвените проценти.

В последното си съобщение американската централна банка отбеляза, че ръстовете на работните места още са силни, а инфлацията остава завишена, затова Фед продължава да обмисля „степента на допълнително затягане на политиката, което може да е уместно за връщане на инфлацията на ниво от 2% след време“.

Председателят на Фед Джером Пауъл ще даде пресконференция, на която ще обяви повече подробности около съобщението и икономическите перспективи, които до момента не отговарят на очакванията за неминуемо забавяне.

Казаното от него може да е особено важно за инвеститорите, които се опитват да разгадаят дали Фед още смята да повиши отново лихвите, както мнозинството ръководители на централната банка съобщиха през септември.

Снимка: US Federal Reserve

Самото съобщение за паричната политика става все по-пестеливо, тъй като ръководителите стават все по-несигурни за следващия си ход, като поставят на везните вялото, но продължаващо забавяне на инфлацията спрямо усещането, че икономиката вероятно ще се забави през идните месеци и притесненията, че агресивното повишаване на лихвите може да доведе до по-голямо забавяне на икономиката от необходимото.

Фед обяви в комюникето си, че продължава да наблюдава развитието на последиците от предишните повишения на лихвите, докато обмисля допълнителни действия, като съзнава „забавянето, с което паричната политика засяга икономическата дейност и инфлацията, също и икономическите и финансовите развития“.

ОЩЕ: Лихвите в САЩ са на най-високото ниво от 22 години

Фразата се използва, за да покаже степента на търпение при вземането на решения за ново повишаване на лихвите и е признание, че пълните последици от увеличаването с 5,25 пр. п. от март 2022 г. още не са усетени.

Към възможния натиск се добавя и ръстът на пазарните лихви, който може още повече да подкопае икономическия растеж.

В съобщението се намеква за възможните последици, като по-затегнатата финансова среда се посочва като един от факторите, които „вероятно ще натежат върху икономическата дейност“ с все още несигурни последици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Джером Пауъл попари надеждите, че повишаването на лихвите ще спре

Федералният резерв на САЩ остави лихвите без промяна, но даде сигнал, че затягането на паричната политика не е приключило

Нови, по-строги правила за банките в САЩ

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички