За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна


За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна
Снимка: iStock

1991

Европейската централна банка остави основната лихва непроменена, каквито бяха и основните очаквания, прекъсвайки безпрецедентна поредица от 10 последователни повишения на лихвените проценти и запази насоките си, които сигнализират за стабилна политика в бъдеще.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с общо 4,5 пр. п. от юли 2022 г., за да се бори с необуздания ръст на цените, но намекна миналия месец, че ще спре, тъй като рекордно високите разходи за заеми започват да проправят път в икономиката.

Ценовият натиск най-накрая отслабва и инфлацията е намаляла повече от половината за година, докато икономиката се е забавила толкова, че рецесията може вече да е в ход, засилвайки пазарните очаквания, че повишенията на лихвите са приключили и следващият ход на ЕЦБ ще бъде намаление.

ОЩЕ: ЕЦБ няма да успее да понижи инфлацията под 2% през следващите години, сочи проучване сред потребителите

В стремежа си да запази всичките си опции отворени, ЕЦБ заяви, че ще следва подход, „зависим от данните“, и решенията ще се базират на входящите данни.

„Основните лихвени проценти на ЕЦБ са на нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат сериозни за целта (инфлация). Бъдещите решения ще гарантират, че лихвените ѝ проценти ще бъдат определени на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо“, гласи изявление на банката след среща в Атина за първи път от 15 години.

Снимка: iStock

Решението да се оставят лихвите непроменени вероятно ще засили очакванията, че най-големите централни банки в света, включително Федералният резерв на САЩ, са приключили със затягането на политиката, слагайки край на безпрецедентна серия от повишения на лихвите.

Това по всяка вероятност ще измести фокуса на пазара върху това колко дълго лихвените проценти трябва да останат на сегашните нива, сложно упражнение, тъй като инвеститорите вече залагат следващото движение на ЕЦБ да бъде намаление най-рано през юни, с два пълни хода, оценявани до следващия октомври, график, който някои политици смятат за нереалистичен.

ОЩЕ: Глътка въздух на пазара: ЕЦБ смята да постави лихвените повишения на пауза

Друго усложнение е, че нарастващите разходи за енергия, подсилени от новия конфликт в Близкия изток, биха могли да задържат инфлацията под натиск точно когато растежът се забавя. Това би предвещало вреден период на стагфлация, при който инфлацията е висока, докато растежът стагнира.

Перспективите пред икономиката изглеждат все по-несигурни, излагайки на опасност т. нар. „меко кацане“.

С решението от четвъртък лихвата по депозитите на ЕЦБ остава на рекордно високите 4%, докато основната лихва е 4,5%.

Свиване на портфейла на облигации?

Снимка: Getty Images

Председателят Кристин Лагард ще обясни решението на пресконференция в Атина, където Управителният съвет се събра на едно от редовните си заседания извън централата си във Франкфурт.

Вероятно тя ще попита дали политиците са обсъдили ранно намаляване на притежаваните облигации в програмата на банката за спешни покупки на пандемия на стойност 1,7 трлн. евро (1,8 трлн. долара).

Формулировката на изявлението на ЕЦБ относно PEPP остана непроменена и банката повтори обещанието си да реинвестира всички приходи от падежиращия дълг до края на 2024 г. Някои политици обаче заявиха, че подобен ангажимент е прекалено дълъг и банката трябва да помисли, предвид, че сега затяга политиката.

Усложнението е, че ЕЦБ използва тези реинвестиции като своя „първа линия на защита“ за уязвими икономики от еврозоната като Италия, тъй като може да коригира своите покупки на държавни облигации, за да ги изолира от неоправдана нестабилност на пазара. Това предполага, че каквато и да е промяна в схемата не е неизбежна и във всички случаи ще бъде постепенна.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път

Ще се въздържи ли ЕЦБ да вдигне лихвите?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички