ЕЦБ няма да успее да понижи инфлацията под 2% през следващите години, сочи проучване сред потребителите


ЕЦБ няма да успее да понижи инфлацията под 2% през следващите години, сочи проучване сред потребителите
Снимка: iStock

1561

Домакинствата в еврозоната очакват инфлацията да остане малко над целта на Европейската централна банка от 2% за още 3 години, показва проучване на ЕЦБ, докато определящите лихвите се борят да убедят обществеността, че плановете им за укротяване на ценовия натиск са в правилна посока, предава Reuters.

Въпреки че очакванията на потребителите за инфлация обикновено са неточни, те могат да повлияят на исканията за заплати, разходите и спестяванията.

Освен това те са важен принос при измерването дали обществеността има вяра в постигането на целта си за инфлацията от ЕЦБ, на фона на глобален дебат за това дали такива цели трябва да бъдат повишени.

Снимка: iStock

Според проучването на очакванията на потребителите на ЕЦБ, проведено през август и публикувано в сряда средният респондент смята, че инфлацията ще бъде 2,5% след 3 години, спрямо 2,4% в предишното проучване през юли.

Мненията на потребителите за инфлацията през следващите 12 месеца показват леко повишение до 3,5% от 3,4% месец по-рано, през юли.

ОЩЕ: Затягането продължава: ЕЦБ вдигна лихвите за десети пореден път

ЕЦБ заяви, че дългосрочните инфлационни очаквания от икономисти, инвеститори и потребители са „около 2%“, но предупреди, че някои прогнози са се повишили и трябва да бъдат наблюдавани.

Централната банка на 20-те държави от еврозоната повиши лихвения процент, който плаща по банковите депозити до рекордно високо ниво от 4% миналия месец като част от опита си да се справи с инфлацията. Тя за кратко достигна двуцифрени стойности преди година на фона на скъпата енергия и широкото търсене след пандемията, докато веригите за доставки още бяха нарушени.

 

 

Снимка: iStock

Сега ЕЦБ очаква цените да се покачат с 5,6% тази година, 3,2% през 2024 г. и 2,1% през 2025 г.

Проучването от сряда също показа, че домакинствата имат малко по-мрачна представа за икономиката, която очакваха да се свие с 0,8% през следващите 12 месеца спрямо 0,7% през юли.

Но станаха по-оптимистични по отношение на доходите си – очаква се ръст с 1,2% от 1,1% - и повишиха прогнозите си за инфлацията на цените на жилищата до 2,3% от 2,1% за първи път от март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в еврозоната забавя рязко темпа на растеж през септември

Инфлацията в еврозоната замръзна, цените в редица страни отново тръгнаха нагоре

Задава ли се шринкфлация в Европа?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички