Инфлацията във втората най-голяма икономика в Южна Америка скочи до 124%


Инфлацията във втората най-голяма икономика в Южна Америка скочи до 124%
Снимка: iStock

2887

Инфлацията във втората най-голяма икономика в Южна Америка продължава да чупи рекорди. Годишната инфлация в Аржентина скочи до внушителните 124.4% през месец август, което е най-високото ниво от 1991 година насам, предава Reuters.

Покачващите се цени, които нараснаха повече от очакваното, принуждават потребителите в Аржентина всекидневно да издирват оферти и по-евтини предложения за стоки и услуги, тъй като цените в страната се различават драстично в различните магазини, някои от които обявяват частични намаления в опит да привлекат купувачи.

Месечната инфлация през август възлиза на 12.4% - ниво, което би било стряскащо дори като годишна инфлация в повечето страни по света. Повсеместното поскъпване повишава нивата на бедност в страната, които вече надхвърлят 40%, като същевременно концентрира гняв в посока традиционния политически елит в Аржентина преди изборите през месец октомври.

„Толкова е трудно. Всеки ден нещата струват малко повече, сякаш постоянно се състезавам с часовника, търсейки и търсейки”, казва Лора Селиз докато пазарува хранителни стоки в покрайнините на Буенос Айрес. „Купувате където е по-евтино на едно място и отивате към следващото място и купувате нещо друго.”

Нейният 59-годишен съпруг Фернандо Кабрера смята на калкулатор, сравнявайки цените на плодовете и зеленчуците.

„По този начин се опитваме да победим инфлацията или поне да се конкурираме с нея по малко”, добавя той.

Анкета сред анализатори на централната банка, публикувана след обявяването на данните, прогнозира, че инфлацията в края на годината ще бъде над 169%, което е рязък скок в очакванията от преди месец, когато прогнозата сочеше 141%. Предвижда се месечната инфлация в Аржентина да бъде 12% през септември и 9.1% през октомври.

Аржентина, която е втората най-голяма икономика в Южна Америка след Бразилия, е измъчвана от цикъл от икономически кризи, гарнирани със сериозна загуба на доверието в аржентинското песо, трицифрена инфлация, отрицателни резерви на централната банка и застой в икономиката, заради сушата, ударила земеделието.

Страната се опитва да осигури спасителна сделка на стойност 44 млрд. долара с Международния валутен фонд (МВФ), като освен това е изправена пред перспективата за правни разходи в размер на 16 млрд. долара, след решение на съда в САЩ, свързано с държавното придобиване на енергийната фирма YPF преди десетилетие.

Как Аржентина се научи да обича щатския долар

Инфлацията в Турция не намалява, въпреки вдигането на лихвите 

Инфлацията в еврозоната замръзна, цените в редица страни отново тръгнаха нагоре

Как държава, измъчвана от 100% инфлация, може да се окаже големият победител в добива на литий

Нов транш от милиарди долари за Аржентина

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички