Инфлационният критерий може да спре България по пътя към еврозоната


Инфлационният критерий може да спре България по пътя към еврозоната
Снимка: iStock

3016

Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна за българската икономика. Възможно е обаче страната да не може да покрие критерия за инфлацията. Това заяви в ефира на БНР доц. Пламен Ненов, макроикономист и един от експертите на Съвета за икономически анализи.

През юли звеното излезе с анализ на икономическите ефекти от приемането на еврото в България. Според него приемането на еврото не би представлявало сериозна промяна за българската икономика, защото валутният борд у нас се възприема като надежден и разликите в лихвените проценти спрямо тези в еврозоната са сравнително малки.

„България вече няколко десетилетия е във валутен борд и българският лев е фиксиран към еврото. Това де факто прави България член на еврозоната. Доверието във валутния борд и ниският публичен дълг на страната обуславят сравнително малки разлики в лихвите в България спрямо тези в еврозоната. От октомври 2020 г. България де факто е член и на банковия съюз и българската банкова система е под надзора на ЕЦБ“, заяви икономистът.

По думите му членството в еврозоната би донесло на България някои допълнителни предимства, като по-лесно управление на ликвидността на българските публични финанси и намалени трансакционни разходи при търговията, свързани с обмяната на валута. Освен това България би станала част от официалния процес на вземане на решения за паричната политика и банковия надзор.

„Основният лихвен процент в страната не се определя от БНБ. Българската парична политика е функция на тази на ЕЦБ“, заяви Ненов. Той допълни, че е необходимо използването на общия път на държавите, които вече са приели еврото, особено на тези от Източна Европа.

„Единствените препятствия, които могат да възникват около приемането на България в еврозоната, са свързани с изпълняване на критериите, които страната ни трябва да покрие. Изглежда, че България няма да може да покрие инфлационния критерий“, коментира икономистът. По думите му инфлацията трябва да е максимум 1,5 пр. п. над тази в трите държави от еврозоната с най-ниска инфлация. „В момента те имат 2% инфлация, в България сега инфлацията е 8%, тя ще продължава да намалява, но няма да е спаднала достатъчно“, допълни Ненов.

„За Хърватия беше направено изключение, не е ясно дали ще се направи и за България. Ако проблемът с инфлационния критерий не се окаже препъникамък, смятам, че България ще стане член на еврозоната от 2025 г. Ако се окаже проблем, тогава е възможно да има забавяне до следващия конвергентен доклад, който ще е през 2026 г. за приемане през 2027 г.“, обясни икономистът.

Припомняме, че в допълнение към четирите официални критерия за присъединяване, определени в Договора от Маастрихт, страната ни трябва да изпълни и други условия, „от значение за икономическата интеграция и конвергенция“. Оценка, че България ги покрива ще има в конвергентния доклад, който ЕК и ЕЦБ правят на всеки 2 години. Следващият е планиран за февруари 2024 г.

Преди месец НС не одобри предложението за провеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Вносител е инициативен комитет на граждани, подкрепен от парламентарната група на „Възраждане“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как влизането в еврозоната ще повлияе на кредитите?

Ето какво може да поскъпне при приемането на еврото

Стана ясно кога ще започне комуникационната кампания за еврото

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички