Италия въведе извънредно положение заради мигрантите


Италия въведе извънредно положение заради мигрантите
Снимка: Julia Casado / Pixabay

11337

Дясното италианско правителство обяви 6-месечно извънредно положение в страната, за да се справи с потока от мигранти, пристигащи на южния бряг на страната, предаде AP.

Държавната телевизия обяви, че се очаква да се назначи специален комисар. В рамките на мярката, одобрена от премиера Джорджа Мелони и нейния кабинет, беше одобрено и първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро.

В изявление след заседанието на кабинета правителството заяви, че извънредното положение се счита за необходимо „за спешно провеждане на извънредни мерки за намаляване на пренаселеността“ в претоварения приют за мигранти на малък италиански остров в Средиземно море. Нужни са също „нови структури, подходящи както за подслон, така и за обработка и репатриране на мигранти, които не изпълняват необходимите условия, за да останат“ в Италия, се добавя в изявлението.

По време на COVID пандемията управляващите в Италия също наложиха извънредно положение, което позволи на кабинета да наложи с укази много мерки за справяне с бедствието, като временно заобиколи дългия парламентарен процес.

„Нека бъдем ясни, това не решава проблема, чието решение е свързано с разумна и отговорна намеса на ЕС“, заяви министърът на гражданската защита и морската политика Нело Музумечи, цитиран от италианската информационна агенция Анса. Правителството на Мелони, както и няколко други преди него, настоява, често неуспешно, другите страни от ЕС да проявят повече солидарност.

Освен това правителството на Мелони реши вчера да подкрепи проектозакон, който налага глоби от 10 000 до 60 000 евро на вандалите, които повреждат паметници или други културни обекти, за да се подпомогне заплащането на ремонтите и почистването. Законът беше подкрепен от министъра на културата и се очаква предложението да бъде лесно одобрено от парламента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

60 000 свободни работни места: Хотели в Гърция наемат мигранти от трети страни

Една от най-популярните забележителности в Рим става платена

Колко струва на България, Гърция и Италия азерският газ?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички