Хотелите в Гърция наемат работна ръка от Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет


Хотелите в Гърция наемат работна ръка от Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет
Снимка: iStock

5724

Туристическите компании и хотели в Гърция ще могат да наемат работници от трети страни извън ЕС, за да покрият сериозния недостиг на работна ръка, наблюдаван в сектора през последните години, съобщава Ekathimerini.

В Държавния вестник на съседката ни беше публикувано министерско решение, което за първи път официално включва туризма сред секторите, които могат да наемат на работа граждани на трети страни. Предстои да бъде взето ново решение, което да постанови условията и реда за откриване на процедурата.

Началото на летния сезон е сравнително близо и шансът за прием на работници от трети държави може да бъде напълно загубен тази година заради бюрократични пречки. Второто съвместно министерско решение ще дефинира ясно общия разрешен брой работници мигранти от страни като Афганистан, Пакистан, Сирия и Египет и професиите, в които да могат да бъдат наети. 50 000 свободни работни места: Гърция спешно търси хора за хотели, барове и ресторанти

На базата на оценки недостигът на персонал само в туристическата индустрия може дори да достигне 5-цифрено число в цялата страна през 2023 г., особено в професиите, включващи тежък, нискоквалифициран труд.

Към вече изчислените 60 000 свободни работни места за 2023 г. се очаква да бъдат добавени около 15 000 от сезонни работници, подали заявления за пренаемане (срокът изтече в края на януари), но няма да се върнат в хотелите, където са работили миналата година, тъй като вероятно ще са си намерили друга работа.

Освен това редица чуждестранни работници, които през предходните години са работили в гръцки хотели, тази година се очаква да се спрат на друга страна с по-високо заплащане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Възстановяването на гръцкия туризъм е забележително

Няма работници: Туризмът в Испания спешно търси хора

Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички