Гръцкият туризъм след пандемията: възстановяването през 2022 г.


Гръцкият туризъм след пандемията: възстановяването през 2022 г.
Снимка: Visit-Greece

4712

Възстановяването на гръцкия туризъм през миналата година беше забележително след началото на пандемията, като почти достигна нивото на исторически високия сезон 2019 г. Това се посочва в анализ на Alpha Bank.

Къде по света рекламираме туризма си и на каква цена?

През 2022 г. пристиганията и приходите от международни пътувания (вкл. круизи) са достигнали съответно 27,8 млн. и 17,6 млрд. евро и са само с 11,2 % и 3 % по-малко от съответните стойности през 2019 г. Освен това средните разходи за едно пътуване са се увеличили с 9,7% в сравнение с 2019 г. и възлизат на 619 евро . Увеличението на приходите от пътувания допринесе за нарастването на износа на услуги, като той има положителен принос от 1,7 процентни пункта за растежа на БВП (5,9% през 2022 г.). Сред факторите, които допринасят за добрите резултати на гръцкия туризъм, са:

Увеличеният трафик от основните целеви държави Германия, Великобритания, Франция и САЩ. Приходите от тези държави надхвърлят аналогичните приходи от 2019 г., като съставляват половината от общите постъпления през 2022 г., в сравнение с 43 % през 2019 г.

Добри резултати през есенните месеци, с повече пристигания, наред с летните месеци. Един от положителните моменти е, че приходите през октомври надвишават съответните стойности от 2019 г. с 3,3%, което може да се отдаде на голямото увеличение на приходите от Великобритания.

Като цяло след пандемичните ограничения през последните две години се наблюдаваше оживление в световния туризъм, което доведе до по-голяма нужда от пътувания и по-големи възможности за харчене. Има много надежди и за тази година, дори когато Европа се бори с несигурността на инфлацията и войната в границите си. Първоначалните индикации са по-скоро положителни, тъй като в началото на годината международните пристигания на международното летище в Атина са били с 4,3% повече от тези през 2019 г., а по данни на Fraport за януари пристиганията на регионалните летища в страната са били с 0,8% повече от тези през януари 2019 г. Освен това от началото на годината до 19 февруари хотелските резервации в Гърция надхвърлят тези от 2019 г., докато според изявленията на министъра на туризма.

Очаква се туристическият сезон да бъде удължен и повече туристи да преминат през повече региони на Гърция чрез нови инфраструктурни проекти в областта на туризма, чрез комбинираните ресурси или Фонда за възстановяване, банково финансиране и частен капитал. Инвестициите в модернизиране на туристическите пристанища и зимните квартири са сред проектите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост "Гърция 2.0", който се очаква да подобри туристическия продукт на страната и да подчертае нови дестинации. Показателен за потенциала за развитие на външното търсене на гръцкия туристически продукт е фактът, че според прогнозите на Европейската туристическа комисия-ETC (European Tourism: Key Figures) пристиганията от европейски държави се очаква да достигнат 34,9 млн. до 2025 г., при 27,9 млн. през 2019 г., пише "Икономикос Тахидромос".

Тревожен момент, който би могъл да промени качеството на предоставяните услуги, с обратен на желания резултат за туризма, е липсата на човешки ресурси, регистрирана в гръцките хотели. Според проучване на Института за изследвания и прогнози в туризма през 2022 г. в хотелиерството ще има 60,2 хил. недостигащи кадри, което е 23% от работните места, предвидени в организационната схема на хотелите. Същата сума за 2021 г. е била 53,2 хил. или 22% от работните места.

По отношение на чуждестранните пристигания най-много са пристигнали от Великобритания (4,5 млн.), Германия (4,4 млн.), Франция (1,8 млн.) и САЩ (1,1 млн.). Пристиганията от тези държави съставляват 42 % от всички пристигания през 2022 г. В сравнение с 2019 г., с изключение на САЩ, които изостават (-7,7%), пристиганията от другите 3 държави са се увеличили, като най-голямо увеличение се наблюдава при пристиганията от Великобритания- с 28,2%. Като цяло пристиганията от държавите от ЕС-27 са намалели с 8,4% от същите пристигания през 2019 г., а в държавите извън ЕС се наблюдава спад от 15,3%. Последното може да се отдаде отчасти на загубата на около 550 хил. руски туристи. В сравнение с конкуренцията на Гърция в Средиземноморието, страната отбеляза по-силно възстановяване по отношение на пристиганията от Хърватия, Испания, Малта, Франция и Кипър. За разлика от тях пристиганията в Португалия и Турция се възстановиха по-силно. Всъщност Турция надхвърли нивата от 2019 г. по отношение на нощувките в местата за настаняване, което вероятно се дължи на обезценяването на турската лира спрямо основните валути, което прави съседната страна сравнително евтина дестинация.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички