Какво е състоянието на бизнес климата у нас през февруари?


Какво е състоянието на бизнес климата у нас през февруари?
Снимка: iStock

884

Общият показател на бизнес климата в България през февруари запазва приблизително нивото си от предходния месец (от 22,8% на 22,6%), отчитат данни на НСИ. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността, докато в строителството и търговията на дребно запазва нивото си от януари. Единствено в сектора на услугите е регистрирано понижение.

 

Графика: НСИ

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се покачва с 0,7 пункта (от 23,3% на 24%) в резултат на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност е неблагоприятна, но прогнозите им за дейността през следващите 3 месеца се подобряват.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното въздействие на втория фактор. Преобладаващата част от мениджърите очакват продажните цени в промишлеността да запазят равнището си през следващите три месеца.

 

Графика: НСИ

Строителство

Съставният показател на бизнес климата в строителството през февруари остава на нивото си от предходния месец (от 27% на 27,2%). Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца, така и за дейността през следващите 3 месеца, са оптимистични. Най-сериозните пречки за дейността на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите. Прогнозите на мениджърите са за известно увеличение на продажните цени, макар по-голяма част от тях да очакват запазване на тяхното равнище през следващите 3 месеца.

 

Графика: НСИ

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва нивото си от януари (от 24,8% на 24,9%). Оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през последните 3 месеца са леко влошени, докато прогнозите им за следващите 3 месеца са благоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша, недостигът на работна сила и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора, като анкетата отчита спад в негативното влияние на последния фактор.

Спрямо предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите 3 месеца.

 

Графика: НСИ

Услуги

През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 2,9 пункта (от 15,8% на 12,9%) главно поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги. Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо януари се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първия и третия фактор. Мениджърите не очакват промяна в продажните цени в сектора на услугите през следващите 3 месеца.

Графика: НСИ

 

Източник: НСИ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Компаниите в сектор “Търговия” - оптимисти за бизнес средата у нас

Минимално влошаване на бизнес климата у нас през септември

Бизнес климатът у нас се влошава през август

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички