Минимално влошаване на бизнес климата у нас през септември


Минимално влошаване на бизнес климата у нас през септември
Снимка: iStock

1340

През септември 2023 г. общият показател на бизнес климата запазва приблизително нивото си от август, записвайки минимално влошаване (от 25.1% на 24.7%), като подобрение е регистрирано единствено в търговията на дребно, става ясно от данните на Националния статистически институт.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава на равнището си от предходния месец (от 25.1% на 25.2%). Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като понижена, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са основните фактори, затрудняващи предприятията, посочени съответно от 49.9 и 32.9% от тях.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва нивото си от август (24.7%). Анкетата регистрира намаление на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с влошени очаквания за строителната активност през следващите три месеца.

Най-сериозната пречка за развитието на бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от 62.2% от предприятията. На второ и трето място са цените на материалите и недостигът на работна сила.

Как ще се движат цените на стоки и услуги в краткосрочен план?

По отношение на продажните цени в строителството прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, макар преобладаващата част от тях да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 1.2 пункта (от 34.0% на 35.2%), което се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца остават оптимистични.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила са основните проблеми за дейността на предприятията, като спрямо август се наблюдава засилване на неблагоприятното влияние на първия и третия фактор.

Търговците на дребно не предвиждат промяна на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 3.3 пункта (от 16.6% на 13.3%) в резултат на резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни.

Бизнес климатът у нас се влошава през август 

Бизнесът у нас очаква цените да останат без промяна през следващите месеци

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83147
 • GBP
  1
  2.2841
 • JPY
  100
  1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички