КЕВР вдигна с 6% цената на водата за София и Разград


КЕВР вдигна с 6% цената на водата за София и Разград
Снимка: iStock/Guliver

2594

От Нова година се повишават цените на ВиК услугите на 7 дружества, най-значително за София и Разград - с около 6%, за 16 дружества цените се намаляват, за други остават непроменени. Това предвижда окончателното решение на Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР), взето днес на закрито заседание. С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната като новите цени влизат в сила от 1 януари 2021 година.

Припомняме, при общественото обсъждане на новите цени омбудсманът призова регулатора да преразгледа предложенията си за повишение на цените в отделни области като необоснована мярка с оглед непромененото качество на ВиК услугите.

За първи път в процедурата по изменение на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в бизнес плановете, както и изпълнението на единните показатели за ефективност, уверяват от КЕВР и изтъкват, че оценяването на дейността на ВиК операторите е извършено с прилагането на единна методика, с което се гарантира равнопоставеност между тях.

Настъпилата през 2020 г. извънредна епидемиологична обстановка заради коронавируса няма отношение към отчетените и постигнати резултати през изминалия тригодишен период 2017-2019 г., респективно няма как да бъде отчетена от Комисията в рамките на процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г., посочва още в съобщението си за новите цени КЕВР. 

Във връзка с решението за изменението на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услугите за 2021 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура, подчертава регулаторът.

В приетото днес Решение за изменение на одобрените цени на услугите на ВиК дружествата за 2021 г. Комисията дава мотивиран отговор по всички постъпили писмени становища от страна на участниците в общественото обсъждане.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. е публикуван на интернет страницата на регулатора и може да бъде прочетен ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички