Кирил Петков: Безпрецедентно количество пари идват към България


Кирил Петков: Безпрецедентно количество пари идват към България
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

6463

Безпрецедентно количество пари идват към България, обяви премиерът и посочи как да бъдат изхарчени правилно, убеден, че ако се случи, страната може да постигне растеж 7%. В БАН очакват икономиката ни да премине в стагфлация тази година

Той съобщи, откривайки дискусионен форум на сдружението на общините (НСОРБ), че по линия на оперативните програми и Плана за възстановяване, ресурсът, който ще имаме  е 48 милиарда. Макар, че не уточни дали евро или лева, той категорично заяви: "Това е безпрецедентно количество средства и ако ги изразходваме правилно България може да е на съвсем различно място". Петков веднага посочи какво означава правилно: "Тези средства нито са на централната власт, нито ще станат ваши като ги усвоите, те трябва да стигнат до крайния потребител и това е българският народ".

Ако изкореним корупцията, тези средства ще отидат на правилните места, категоричен е Петков. "Проблемът с корупцията е двоен – от една страна едни пари не се усвояват както трябва, а другият проблем е, че се избират проекти, през които може да се открадне по-лесно, които не са най-правилните проекти", поясни той. "Ако премахнем тези 2 неща от тези 48 милиарда, които идват пред нас, аз гарантирам, че растежът ще бъде между 5 и 7% минимум", заяви премиерът.

Премиерът Кирил Петков обеща на кметовете на общини, че за него няма да има разлика дали кметът е от една или друга политическа сила. ""Всички сме българи. Това с деленето, дето на нашите ще дадем, на другите няма да дадем свърши. Всички са наши, няма да има разлика", заяви той.

Петков увери кметовете, че средствата ще се разпределят максимално прозрачно. "Независимо кой кой познава, кой кой харесва, на конкурентен принцип голяма част от проектите ще бъдат дадени, така, че най-конкурентните проекти да печелят, а за малките общини ще има и квотен принцип, така че да сме сигурни, че никой не остава назад", каза той. "Между прозрачност на раздаването на средствата, равнопоставеност и работа заедно, надявам се, че ще имаме безпрецедентен успех в развитието на България", добави Петков.

Защо ги няма общините в актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване, попита премиера кметът на Монтана Златко Живков и добави: "Малко ми прилича на тезата от миналия век , от този на Сталин: няма община - няма проблем, няма кмет - няма проблем".

В отговор Кирил Петков категорично заяви: "Няма кмет - няма свършена работа. Това е, което ще е оттук нататък" и подчерта: "На нас ни трябва да работим заедно, ние сме партньори, ние сме заедно, имаме обща цел. Колкото сте по-близо до населението, толкова по-важна е вашата задача, да можем заедно да решим проблемите".

Той посочи, че по Плана за възстановяване ще бъдат отпуснати 12.9 милиарда, в частта местно развитие 412 милиона, енергийна ефективност - 1.8 милиарда, външно осветление - 150 милиона, модернизация и дългосрочна грижа - 640 милиона, образователна инфраструктура - 570 милиона, индустриални зони - 216 милиона и подчерта, че всички тези средства отиват в общините.

"Не тръгваме към кметовете като към хора, с които имаме проблеми, а като към партньори, с които имаме да работим заедно", увери кметовете премиерът.

В хода на дискусията с кметовете вицепремиерите Гроздан Караджов, Борислав Сандов и Калина Константинова разясниха темите, свързани с програмите с европейско финансиране, бъдещия Фонд за общински инвестиции, ролята на местните власти в Зеления преход и предстоящите промени в подхода, механизмите за управление на отпадъците и други важни за местните власти въпроси. ЕБВР смъкна още прогнозата си за българската икономика през 2022 г.

Послание към форума отправи Дубравка Шуица - заместник-председател на Европейската комисия и Еврокомисар за демокрацията и демографията, координатор на Конференцията за бъдещето на Европа, на база на резултатите от която са в процес на обсъждане и бъдещите промени в структурата и функционирането на ЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички