Китайската мечта: Пекин се готви да доминира над света


Китайската мечта: Пекин се готви да доминира над света

4715

Грандиозният проект "Нов път на коприната" не е самоцел, нито хуманитарна програма за помощ. Целта на Китай е ясна – да прекърши доминацията на САЩ в свободния свят. Това ще се отрази сериозно и на всички в Европа, твърди коментар на Deutsche Welle.

Китайският проект за "Новия път на коприната", чието официално име е "Един пояс, един път", възникна като най-грандиозната и амбициозна инфраструктурна програма, позната досега. До момента над 100 държави от четири континента вече се включиха в кредитната линия, чрез която Китайската народна република финансира шосета, жп линии, пристанища и електроцентрали.

Тази програма обаче преследва не една, а две цели. "Новият път на коприната" от една страна ще свърже структурно слабия китайски запад с богатите крайбрежни провинции. От град Синян в провинция Цинхай в западна посока ще бъде прокарана нова жп-линия през Казахстан към Европа.

Целта не е само икономическа

Втората цел е глобална. Условията за отпускането на кредитите Китай уговаря с всяка държава поотделно и държи в тайни договорите. Страните и проектите, върху които се концентрира Пекин, очевидно не са избрани по чисто икономически критерии – главна роля играят геополитическите съображения.

Си Дзинпин създаде целия проект през 2013 г. – първата година от неговото президентство. Още тогава беше ясно, че се преследват не само икономически цели, а идеята е Китай да установи интензивен политически, културен и образователен обмен със страните по протежение на "Пътя на коприната".

Няколко държави дори в този момент вече не са в състояние да изплащат кредитите, които Китай им е отпуснал по чисто политически мотиви. Шри Ланка например се принуди да отстъпи на Китай за цели 99 години пристанищния проект Хамбантота заедно със самото пристанище и прилежащите му терени. По историческа ирония, тъкмо подобен вид дългосрочни договори за аренда навремето бяха наложени на самия Китай от европейските колониални сили – така Великобритания получи Хонконг "под наем" за цели 99 години. Новият Път на коприната трябва да отвори очите на ЕС

Сега самият Китай се е засилил да става нова колониална сила и действа в съответствие с тези свои амбиции. Пристанището в Шри Ланка, което естествено може да се използва и за военни цели, се намира близо до Индия, най-многолюдната демокрация на света и в същото време заклет противник и конкурент на Китай.

С най-големия враг на Индия, Пакистан, Китайската народна република също поддържа много добри отношения. Пакистан е благодарен за прокарания към страната коридор в рамките на "Един пояс, един път" и се обявява за "брат на Китай", поддържайки политическите инициативи на Пекин на международната сцена. Китайският юан дори беше въведен като официално разплащателно средство в Пакистан, наравно с долара. Западът трябва да предложи алтернатива на Пътя на коприната

Нова архитектура за сигурност по вкуса на Китай

Всичко това доближава Китай с още една крачка към целта му: да прекърши доминацията на САЩ в целия демократичен и свободен свят. Ако Пекин наистина успее чрез "Един пояс, един път" да изгради по свой вкус нова архитектура на сигурността в света, това ще има сериозни последствия и за Европа, и за Германия.

В самата Европа китайските интереси вече си пробиха път в няколко държави: в Италия и Гърция, а отскоро в Унгария и Сърбия. Изброените държави лека-полека се нагаждат към китайската политика и вече не осъждат нарушенията на човешките права в Народната република. ЕС към Западните Балкани: Внимавайте с парите от Китай

Когато говори за своята визия за бъдещето на Китай, Си Дзинпин често използва изрази като "китайска мечта" и "подмладяването на китайската нация". Още през 2013 г. официозът "Женмин Жибао" обясни какво се крие зад една от тези формулировки: "Китайската мечта – това е Комунистическата партия." В Китай всичко се подчинява на партийното господство – и политиката, и икономиката, но най-вече законите и тяхното прилагане.

В свободния свят има различни възгледи за изворите на правото, които през столетията са се помирили помежду си. Според тях, правото произхожда от Бога, от природата, от човешкия разум и от волята на избирателите. В Китай правото произхожда от партията, от партията и пак от партията. Тъкмо този мироглед сега тръгва да завзема света по "Новия път на коприната".

Защо светът не може да остане многополюсен

В своята прочута книга "Сблъсъкът на цивилизациите" Самюъл Хънтингтън описа възникващия нов свят като арена, където действат различни властови центрове, които в съревнование помежду си пораждат нещо като баланс на силите. Хънтингтън смяташе и вселената Китай за един от тези могъщи културни средоточия. САЩ и Китай ще са най-големите суперсили и в новото десетилетие

Този възглед споделяха и споделят много от дейците на политическата сцена, които обаче забравят едно: Китай е толкова голям и икономически толкова силен, че не може доброволно да приеме ролята на едно от средоточията, той просто иска да бъде единственият център на могъщество. Ето защо в средносрочна перспектива няма как да се удържи моделът на един многополюсен свят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.31758
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.42584
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  262.22
  256.10
 • Litecoin
  1
  120.54
  117.74
 • Ethereum
  1
  3676.67
  3592.22
 • Bitcoin
  1
  45970.41
  44912.16
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички