Китайските производители на батерии рязко вдигат цените


Китайските производители на батерии рязко вдигат цените
Снимка: Nissan

2749

Водещи производители на батерии в Китай през следващата година може да повишат с около 20% цените заради ръста в цените на изходните суровини. Прогноза по този въпрос публикува днес икономическият портал в Шанхай Yicai Global, позовавайки се на информация от собствени източници от отрасъла, предаде БГНЕС. Германската BASF ще прави компоненти за батерии в Китай

Сред компаниите, които планират такива мерки, са BYD, Great Power Energy & Technology, Gotion High-Tech, и Zhuoneng New Energy. Най-големият китайски производител на литиево-йонни батерии Contemporary Amperex Technology вероятно няма да бъде изключение, въпреки възможностите си.

Компаниите-производители на батерии неизбежно ще повишат продажните си цени през следващата година, каза анализаторът на Shanghai Metals Market Мей Уангкин, който свърза това със запазващите се високи цени на материалите за литиеви батерии. Производителите на автомобили по-скоро ще приемат увеличението, тъй като се стремят да осигурят достатъчно предлагане на фона на скока в търсенето на електрически автомобили.

Тази година стойността на производството на батерии в Китай се е увеличила с повече от 50%, с което бе поставен край на тенденцията за намаление, която се наблюдаваше през последните няколко години. По-голямата част от компаниите продължават на удържат цените на предишното им ниво, в съответствие със споразуменията, сключени в началото на годината. Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа

Експертите предполагат, че в същото време ръстът на цените ще остане ограничен. Прогнозира се намаляване на дисбаланса на пазара между търсене и предлагане, но някои компании ще трябва да решават проблеми със свръхпредлагането след разширяването на производствените си мощности.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички