Колко ще изгуби Германия заради втората карантина?


Колко ще изгуби Германия заради втората карантина?
Снимка: iStock

4627

Германската икономика ще загуби около 19,3 млрд. евро от втората карантина заради разпространението на коронавируса, смятат експертите от Германския институт за икономически изследвания, пише вестник Die Welt. Германия очаква най-тежката рецесия от Втората световна война

Т. нар. "меко блокиране" ще ощети най-силно предприятията, които работят в областта на ресторантьорския и хотелиерски бизнес – 5,8 млрд. евро. Това съответства на намаляването на икономическите показатели за тримесечието с 55%.

Индустриалният сектор също ще понесе тежък удар – очакваните загуби на германската индустрия са 5,2 млрд. евро. Спортът, културата и развлекателната индустрия ще загубят около 2,1 млрд. евро, секторът на търговията – 1,3 млрд. евро.

Сериозни загуби ще претърпят и логистичните компании, филмовата индустрия и изпълнителите.

Втората карантина няма да засегне толкова силно пазара на труда. Според прогнозата на института, безработните ще се увеличат със 100 000 души през четвъртото тримесечие: за сравнение, по време на първата карантина безработицата в страната се увеличи с над 6 пъти повече – 630 000 души. До края на годината хората, заети на непълно работно време, ще се увеличат с 400 000 души и ще достигнат 3,2 млн. души. 

2021 г. обаче ще е съвсем различна и се очаква динамично икономическо възстановяване. През следващата година БВП на Германия трябва отново да нарасне значително. В същото време обаче нивото на фалити на предприятия и безработицата ще се повишат.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички