Редица страни налагат строги мерки, има и пълни блокади


Редица страни налагат строги мерки, има и пълни блокади
Снимка: iStock

3818

Все повече европейски държави налагат карантина, за да спрат мощната втора вълна на COVID-19. Ограниченията включват от затваряне на заведения, магазини и публични събития до пълна блокада.

Баровете, кината, театрите, концертните зали и фитнесите в Германия затварят, ресторантите ще могат да доставят само за вкъщи. Магазините остават отворени, но са длъжни да прилагат строги хигиенни мерки и да ограничават броя на клиентите. Хората ще могат да излизат на обществени места само с членове на своето домакинство и още едно домакинство. Въпреки множеството ограничения германските власти са против пълно затваряне, като училищата и детските градини ще продължат да работят. Германия наложи строги правила за пристигащи от България

Австрия налага втора блокада от 2 ноември, понеделник до края на месеца, заедно с вечерен час от 20:00 до 6:00 сутринта. "От полунощ във вторник до края на ноември ще има второ блокиране", обяви през уикенда канцлерът Себастиан Курц.

Ресторанти и кафенета затварят за клиенти и ще правят само домашни доставки. Всички събития се отлагат, което ще засегне спортния, културния и развлекателния сектор. Напоследък в страната има по над 5000 заразени на ден, а болниците са на предела на възможностите си.

Белгия, е с най-висок брой заразени с коронавирус в Европа, налага втора пълна карантина. Затварят се магазините, които не продават хранителни стоки, а също така фризьорските и козметичните салони. Не работят и фитнес залите, затворени са и храмовете. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек. Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души.

Работата от дома става задължителна, а когато това не е възможно, носенето на маска и проветряването са задължителни на работното място. Училищата са във ваканция до 15 ноември, след което някои гимназисти ще е върнат в училище, а останалите ще учат от вкъщи. Дистанционно ще е обучението и в университетите до 1 декември – датата, на която мерките ще бъдат преразгледани, за да се реши дали карантината ще бъде удължена допълнително.

Италия се готви да наложи пълна карантина след като няколко дни отчита рекордните над 30 000 заразени. Очаква се властите да затворят всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, и да ограничат движението на гражданите без уважителна причина. Парковете, училищата и предприятията вероятно ще останат отворени.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички