Германия наложи строги правила за пристигащи от България


Германия наложи строги правила за пристигащи от България
Снимка: iStock

10008

Германия наложи по-строги мерки за хора, пристигащи от България. Заради големия ръст на заразените цялата ни страна вече е обявена за високорисков район за пътуване заради COVID-19. Новите ограничения, които са в сила от 1 ноември (неделя), са потвърдени и от Института "Роберт Кох".

За да влязат в Германия, българите са длъжни да покажат отрицателен тест за коронавирус, направен до 48 часа преди пристигането им в страната. В противен случай ще трябва да останат под 14-дневна домашна карантина. След 8 ноември карантината ще бъде намалена на 10 дни, като тестът ще бъде възможен след петия ден. Всяка германска провинция има собствени правила за налагане на карантина, така че пътуващите трябва да се запознаят с тях предварително.

По-строгите мерки са резултат от нарастващия брой на случаите на COVID-19 в България. Германските власти поставят в "червената зона" всички региони и държави, в които има повече от 50 новозаразени на 100 000 жители през последната седмица. В последните дни заболеваемостта у нас е рекордна – средно по 220 души на 100 000, а на ден има по над 2000 нови случая.

За високорискови са обявени и Хърватия, Словения, Унгария и Кипър, както и цяла Италия (с изключение на област Калабрия). Тежките ограничения ще се прилагат и за Австрия, която също попада в този списък. Това ще бъде тежък удар за зимния туризъм в алпийската държава. Предупреждението да не се пътува, ако не е крайно наложително, ще влезе в сила в полунощ, предава германската държавна агенция DPA.

Поредната забрана

Настоящите ограничения са поредните, които Германия ни налага заради големия брой заразени с COVID-19. В началото на август властите затегнаха мерките за 3 български области – Варна, Благоевград и Добрич, което засегна големите курорти по Северното Черноморие и допринесе за провала на и без това слабия туристически сезон. През втората половина на октомври съдбата им последваха Търговище, София-град, Разград и Сливен.

Въпросните рискови райони са огнища на вируса – там има много нови инфектирани, а властите не могат да овладеят заразата, която се разпространява дифузно сред цялото общество. Пак рекорд на заразените, вирусът настъпва в много градове 

Новите ограничения показват, че германските власти вече приемат цялата ни страна за огнище на COVID-19.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички