Германия затяга мерките за хора от 3 български области


Германия затяга мерките за хора от 3 български области
Снимка: iStock

15275

Германия наложи по-строги мерки за хора, пристигащи от 3 области на България – Варна, Благоевград и Добрич. Новите правила влизат в сила от събота, 8 август. Решението е на германските здравни власти, които са уведомили българското посолство в Берлин. Институтът Роберт Кох също потвърди въвеждането на новите ограничения.

Трите региона са обявени за рискови, а от пътуващите оттам се изисква задължителен тест за коронавирус. Изследването може да бъде направено до 72 часа след влизане на германска територия, като до получаване на резултата българите остават под 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба. Тестът за COVID-19 може да се извърши и в България, но само в сертифицирана лаборатория и не повече от 48 часа преди пристигането в Германия.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно. Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест, ще са безплатни.

Въпросните 3 области се превърнаха в новите огнища на вируса в България, като има стотици нови инфектирани в последните 2 седмици. Местните власти не могат да овладеят заразата, която се разпространява дифузно сред всички възрасти, професии и обществени слоеве, въпреки наложените по-строги противоепидемични мерки.

Германските власти съветват гражданите си да не пътуват към тези 3 региона. Това ще е тежък удар и за летните курорти по Северното Черноморие - Златни пясъци и Албена много разчитат на германските туристи.

Германия е поредната европейска държава, която налага ограничения за пристигащи българи. Сънародниците ни подлежат на задължителна карантина при влизане в Италия и Словения, а ако са от Североизтока или Югозапада – и в Белгия. Пътуващите към Гърция трябва да разполагат с отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат допуснати в страната. Подобно изискване наложи и Чехия. Все повече страни със забрани за пристигащи от България

В Кипър пък могат да влизат единствено българи с документи за постоянно пребиваване. Освен това те са длъжни да представят отрицателен PCR тест и да останат за 14 дни у дома. А въпреки че отвори летището си във Виена за пристигащи от България, Австрия също изисква отрицателен PCR тест, преведен на английски или немски език.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички