Германия затегна мерките за идващи от нови 3 български области


Германия затегна мерките за идващи от нови 3 български области
Снимка: iStock

6636

Германия наложи по-строги мерки за хора, пристигащи от 3 области на България – София-град, Разград и Сливен. Новите правила ще се прилагат от събота, 24 октомври. Трите области са добавени в списъка на рисковите области на Института "Роберт Кох", от който вече са част Благоевград и Търговище. За промяната са уведомени и българските власти чрез посолството ни в Берлин.

Пристигащите в Германия, които през последните 14 дни са имали престой в "рискова област", трябва да се подложат на задължителен тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но максимум 48 часа преди влизане на германска територия. Единственото отрицателната проба за COVID-19 е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за хора, пътували транзит през "рисков район".

Всяка провинция в Германия има собствени правила за налагане на карантина, така че пристигащите трябва предварително да се запознаят с тези изисквания, препоръчват от МВнР.

Чужденците, чиито лични документи са с изтекла валидност, могат да напуснат територията на Германия, ако държавата, която е издала документа, е обявила, че удължава срока на валидност.

През пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември 2020 г., като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница. Изтича удължената валидност на личните документи

Това на практика означава, че българите с изтичащи лични документи имат време до края на годината да се върнат до България и да ги подновят.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички