Конфискуваха кораба, който блокира Суецкия канал


Конфискуваха кораба, който блокира Суецкия канал
Снимка: Suez Canal Authority

7030

Огромният кораб, който блокира Суецкия канал в Египет за близо седмица, е "конфискуван" от египетските власти, докато собствениците му не платят 900 милиона долара обезщетение.

"Ever Given е иззет поради неплащане на 900 милиона долара", заяви шефът на Суецкия канал Осама Рабие, цитиран от египетския вестник "Ал Ахрам".

Корабът, който е собственост на японска компания, но се управлява от Тайван и плава под панамски флаг, се заклещи по диагонал в тясната, но решаваща за световната търговска артерия при пясъчна буря на 23 март. В продължение на 6 дни египетските власти и международни специалисти по спасяване положиха огромни усилия, за да го преместят. Блокадата струваше на световната търговия по около 9,6 млрд. долара на ден. Суецкият канал е жизнено важен за Египет, който губи между 12 и 15 млн. долара ежедневно, когато водният път е затворен, според властите, управляващи търговския път.

Обезщетението от 900 милиона долара е изчислено въз основа на "загубите, понесени от заседналия кораб, както и разходите за флотация и поддръжка, съгласно съдебно решение, постановено от Икономическия съд в Исмаилия", обясни Рабие. Той не спомена изрично японските собственици Shoei Kisen Kaisha, но други източници заявиха пред AFP, че преговорите за компенсиране на щетите между тази компания, застрахователите и компанията, управляваща канала продължават.

В съдебния си иск управляващата канала институция се позова на членове 59 и 60 от морското търговско законодателство на Египет, които предвиждат, че корабът ще остане конфискуван, докато сумата не бъде изплатена изцяло, пише в "Ал Ахрам".

Контейнеровозът Ever Given е преместен безпрепятствено и закотвен в Горчивото езеро, след като е освободен на 29 март, а в началото на април беше разчистена опашката от общо 420 кораба на северния и южния вход на канала. Суецкият канал е спечелил малко над 5,7 млрд. долара през 2019/20 фискална година, показват официалните данни.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички