Суецкият канал най-после е отворен за движение


Суецкият канал най-после е отворен за движение
Снимка: Suez Canal Authority

5138

След почти седмица прекъсване Суецкият канал отново е отворен за движение. Огромният контейнеровоз Ever Given, който блокира ключовия воден път миналия вторник, най-после е преместен и останалите кораби могат да преминат. Корабът вече е на път към Голямото горчиво езеро, където ще бъде подложен на технически преглед.

По-рано днес бе съобщено, че 400-метровият контейнеровоз е частично преместен, след като носът му бе изваден от плитчината, в която бе заседнал и корабът е успял да коригира курса си. След този грандиозен успех на спасителните екипи отварянето на Суецкия канал бе въпрос на време.

Ever Given е един от най-големите контейнеровози в света. 220 000-тонният кораб може да превозва 20 000 контейнера, а дължината му е почти колкото височината на небостъргача Емпайър Стейт Билдинг. Засядането му в Суецкия канал създаде допълнителни смущения в глобалната верига за доставки и международната търговия, която вече изпитва сериозни проблеми заради пандемията от Covid-19.

Сега ще се положат усилия за рестартиране на корабоплаването по най-краткия морски път между Европа и Азия и една от най-важните търговски артерии в света, през която преминава над 10% от световната търговия. Повече от 450 кораба, превозващи всякакви товари, чакат от двете страни на канала. Загубите от прекъснатия трафик са огромни – по около 400 млн. долара на час или почти 10 млрд. долара дневно. Египет също губи по 14-15 млн. долара на ден заради блокирания воден път.

Някои от товарните кораби изгубиха търпение и тръгнаха да обикалят цяла Африка, което удължава плаването им с хиляди мили, забавя ги с 10-15 дни и значително оскъпява доставките. Чакащите кораби са натоварени със суровини и потребителски стоки за милиарди долари (вкл. живи животни), като най-тежко засегнати са азиатските и европейските износители. Ако контейнеровозът не бе освободен навреме и трафикът остане блокиран, имаше реална опасност от недостиг на стоки и временно поскъпване на най-обикновените ежедневни продукти. Ще поскъпнат ли стоките заради блокирания Суецки канал?

Причините за инцидента тепърва ще се изясняват – според някои това са силният вятър и пясъчната буря, а други подозират човешка или техническа грешка. В спасяването на кораба бяха ангажирани две драги, 10 влекача и 4 багера, ръководени от експерти от няколко държави. Работеше се упорито и денонощно, а по време на драгирането бяха отстранени над 20 000 тона пясък и кал.

Приливът също допринесе за успешното връщане към плаване на контейнеровоза, което бе прието с голяма гордост от местните власти. "Днес египтяните успяха да сложат край на кризата на заседналия кораб в Суецкия канал, въпреки огромната техническа сложност, която обграждаше този процес от всяка страна", обяви президентът на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси в профила си в Twitter.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички