Контейнеровоз задръсти Суецкия канал


Контейнеровоз задръсти Суецкия канал
Снимка: БГНЕС

5267

Влекачи работеха цял ден, за да освободят гигантски кораб - контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, след като се отклони от курса в пясъчна буря, създавайки огромно забавяне в трафика по един от най-натоварените търговски маршрути в света, съобщи АФП.

Отговарящата за Суецкия канал институция в Египет SCA заяви, че се опитва да върне в курса плаващия под панамски флаг MV Ever Given - 400-метра дълъг и широк 59 метра кораб, който запуши водния път. 

Суецкият канал е един от най-важните търговски пътища в света, осигуряващ преминаването за 10 процента от цялата международна морска търговия. 

От SCA заявиха, че заседналият кораб е попаднал в пясъчна буря - често срещано явление в египетската пустиня Синай по това време на годината, което скрива светлината и ограничава способността на капитана да вижда. 

Това се дължи „главно на липсата на видимост поради метеорологичните условия, когато ветровете достигат 40 възела, което се отразява на контрола на кораба”, казаха от SCA. Корабният оператор Evergreen Marine Corp заяви, че корабът, пътуващ за Ротердам, "е заседнал, след като го е ударил предполагаем порив на вятъра". 

Наблюдателите на корабоплаването от MarineTraffic заявиха, че корабът е бил в същото положение поне от вторник следобед. 

Карта на MarineTraffic показва големи струпвания от кораби, които обикалят както в Средиземно море на север, така и в Червено море на юг. 

Каналът, който свързва Средиземно море с Червено море, е отворен за корабоплаване през 1869 г. и е разширен през 2015 г., за да пропуска по-големи кораби. 

Пътуването между пристанищата в Персийския залив и Лондон, например, е приблизително намалено наполовина чрез преминаване през Суец, в сравнение с алтернативния маршрут покрай южния край на Африка.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички