Коронавирусът завинаги ще промени световната икономика


Коронавирусът завинаги ще промени световната икономика
Снимка: iStock

5003

Коронавирусът ще остави траен отпечатък върху световната икономика. Пандемията ще донесе сериозни промени и ще научи държавите и обществата на важни уроци. Това предвижда професорът по международни финанси Серхио Ребело в статия за специализираното списание "Финанси и развитие" на Международния валутен фонд.

Проследяването на вируса вероятно ще стане част от нашия живот, както се случи с мерките за сигурност след нападенията от 11 септември. Важно е да се инвестира в необходимата инфраструктура за откриване на бъдещи вирусни епидемии. Тази инвестиция ще защити икономиката, ако се окаже, че имунитетът от COVID-19 е временен.

Много икономики по време на пандемията въведоха съкратено работно време, за да запазят заетостта. В резултат на това служителите остават на работа и получават заплати, а правителството компенсира остатъка от възнагражденията. Така икономиката е подготвена за по-бързо възстановяване.

Все повече хора ще работят дистанционно. Има доказателства, че работата от дома е точно толкова продуктивна, колкото и трудът от офиса. Въпреки скептицизма на някои компании, дистанционната работа дава добри резултати и вероятно бизнесът често ще залага на нея в бъдеще.

Предизвиканата от пандемията криза ускори темпа на дигитална трансформация с разширяване на онлайн търговията и по-бързото приемане на телемедицината, видеоконференциите, обучението през интернет.

От друга страна, компаниите, свързани в международни вериги на доставки, преживяват трудности. Вероятно голяма част от тях ще сменят местата на производствата си, но тази тенденция няма да създаде нови работни места, понеже голяма част от производствените процеси ще бъдат автоматизирани.

Ролята на държавата ще се разраства, тъй като правителствата влязоха в ролята на застраховател и инвеститор от последна инстанция по време на кризата. Публичният дълг ще набъбва, създавайки финансови проблеми в цял свят, смята Ребело, цитиран от CNN.

Най-важният урок, който може да научим от пандемията, е значението да работим заедно за решаване на проблемите, които влияят върху цялото човечество. Защото светът е много по-силен, когато е единен.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички