Кошмар: Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд, растежът се забавя рязко


Кошмар: Инфлацията в еврозоната удари нов рекорд, растежът се забавя рязко
Снимка: iStock

5171

Инфлацията в еврозоната се повиши над нивото от 10% през месец октомври, подчертавайки сериозността на кризата с разходите за живот в региона и засилвайки натиска върху Европейската централна банка. Според предварителните данни на Евростат общата инфлация достига 10,7% на годишна база през приключващия месец, което е най-високата стойност от създаването на еврозоната. Инфлацията и в ЕС, и в еврозоната покори нов рекорд

През последните 12 месеца, блокът от 19 страни е изправен пред по-високи цени, особено на енергията и храните. Цените започнаха да растат още по-бързо след нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, пише CNBC.

Разходите за енергия се очаква да достигнат най-висок годишен ръст през октомври, скачайки с 41,9% на годишна база спрямо 40,7% през септември. Цените на храните, алкохола и тютюна също се повишиха през същия период, като скочиха с 13,1% спрямо 11,8% през предходния месец. "Инфлацията скочи отново през октомври и е истински хелоуински кошмар за ЕЦБ", казват анализатори от Pantheon Macroeconomics.

"Продължаващият скок на потребителските цени и все още устойчивото вътрешно търсене през лятото показват риск Европейската централна банка да повиши лихвите със 75 базисни пункта през декември, вместо с 50 базисни пункта, както се очаква в момента.", предупреждава Саломон Фидлър, икономист в Berenberg.

Покачването на инфлацията в еврозоната се дължи на по-бързия ръст на цените в отделните държави. В Италия общата инфлация се покачи до 12,8% на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите. В Германия потребителските цени са скочили до 11,6%, а във Франция цифрата им достига 7,1%.

Различните стойности са израз на мерките, предприети от националните правителства, както и нивото на зависимост, което нациите имат или са имали от руските въглеводороди. Има обаче страни от еврозоната като Естония, Латвия и Литва, в които инфлацията е нараснала с над 20%.

Европейската централна банка, чиято основна цел е да контролира инфлацията, ще продължи да повишава лихвите през следващите месеци в опит да намали цените.

Миналата седмица паричната институция повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта за втори пореден път, а ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард призна, че вероятността от рецесия в еврозоната се е засилила.

Данните за растежа, публикувани в понеделник, показват растеж на БВП (брутен вътрешен продукт) от едва 0,2% за еврозоната през октомври. Това е след като регионът нарасна със скорост от 0,8% през второто тримесечие. Само Белгия, Латвия и Австрия регистрират нива на БВП под нулата. Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Досега 19-членният блок успя да избегне рецесията, но забавянето на икономиката е очевидно. Няколко икономисти прогнозират, че ще има свиване на БВП през текущото тримесечие. Кризата в Германия повлича след себе си и цялата еврозона

"Увеличението на БВП на еврозоната през третото тримесечие не променя нашето мнение, че еврозоната е на прага на рецесия. Но тъй като инфлацията е скочила до доста над 10%, ЕЦБ ще даде приоритет на ценовата стабилност и ще продължи с повишаването на лихвените проценти", казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички