Край на филмовите и телевизионните продукции заради най-голямата стачка в Холивуд


Край на филмовите и телевизионните продукции заради най-голямата стачка в Холивуд
Снимка: Getty Images

3386

Холивуд никога не е виждал нещо подобно от над 60 години – хиляди стачкуващи актьори и сценаристи се събират заедно пред филмовите и телевизионни студия, където продукциите са спрели, разказва Financial Times.

Гилдията на киноактьорите (SAG) в САЩ не е стачкувала от 43 години, а периодът, откакто актьорите и писателите са протестирали едновременно, е още по-дълъг. Последната им съвместна стачка е през 1960 г., когато Роналд Рейгън е ръководител на Гилдията на киноактьорите.

Нивото на гняв и недоверие между синдикатите и студията, представени от Алианса на филмовите и телевизионни продуценти, е високо, според ветерани от предишни трудови преговори в Холивуд. Много в индустрията се подготвят за продължителна стачка, когато големите студия са в режим на съкращения.

Disney, Warner Bros и Paramount намаляват разходите след многомилиардни инвестиции в стрийминг услуги и резки спадове в бизнеса с линейна телевизия. Цените на акциите им също са под натиск.

Сега работата по нови филми и телевизионни предавания е спряна, което ще попречи на бъдещите заглавия точно когато индустрията започна да се възстановява от прекъсванията заради COVID-19. „Ако стачката на сценаристите беше дразнеща за холивудските продукции, стачката на актьорите от SAG е много по-разрушителна“, посочва Тим Нолън, анализатор в Macquarie, в изследователска бележка.

Основните конфликтни точки и за сценаристите, и за актьорите включват хонорарите – намалели значително в епохата на стрийминга – и установяване на правила за използването на изкуствен интелект. Сценаристите се опасяват, че им се плаща много по-малко, за да адаптират основни скриптове, генерирани от програми с ИИ, докато актьорите се притесняват, че техни цифрови подобия ще се използват без компенсация.

„Както сценаристите, така и актьорите забелязаха значителна промяна в начина, по който ни се плаща и в начина, по който сме третирани и от големите стрийминг услуги, и от старите компании. Струва си да се борим за оставащото, когато имате някои от най-големите хитове на стрийминг услуги, които ни плащат по-малко пари от всякога“, споделя Емили Чийвър-Малони, писателка, служила като стачен ръководител извън Disney.

Стачките се случват, докато собствениците на кина се радват на първия си пълен летен списък с филми от 2019 г. Правилата на SAG не позволяват на актьорите да рекламират нови филми, в това число дългоочакваните „Барби“ и „Опенхаймер“ на 21 юли. Такава реклама е жизненоважна за повишаване на осведомеността за филмите, според ръководителите на студиото и анализаторите. Universal, разпространител на „Опенхаймер“, обяви, че премиерата на филма в Ню Йорк е отменена.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър заяви пред CNBC в четвъртък, че това е „най-лошият момент в света“ за прекъсване на работа, предвид зараждащото се възстановяване на индустрията след пандемията от COVID-19. „Има ниво на очакване, което те имат и не е реалистично“, каза той.

Членовете на двата синдиката бяха разгневени от коментарите му, а протестиращите пред Disney започнаха да носят подигравателни табели. „Заплатата на Боб Айгър не е „реалистична“, гласи един. Според Фран Дрешър, актрисата, президент на SAG, забележките на Айгър са „ужасно отвратителни и безразлични“.

Миналия месец над 300 водещи холивудски звезди, включително Дженифър Лорънс и Мерил Стрийп, писаха до ръководството на SAG в подкрепа на възможна стачка. „Не е моментът да се срещаме по средата“, написаха те, като сигнализираха, че искат синдикатът да заеме твърда позиция.

Изпълнителен директор от Холивуд твърди, че синдикатите са се оттеглили от силно предложение за заплащане от студията, особено предвид нестабилното състояние на филмовия и телевизионния бизнес. „С една индустрия, която пълзи по пътя си от преживяването, близко до смъртта след 3 години пандемия, сега е важният момент да се срещнем по средата. Можем да спорим коя е средата, но нека направим компромис“, заяви изпълнителният директор.

Стачката ще окаже влияние и върху икономиката на Калифорния. Последната стачка на сценаристите, продължила 100 дни през 2007-08 г., струваше на държавата около 2 млрд. долара, но не спря продукциите толкова мащабно, колкото тази вероятно ще. Освен това ще има косвени ефекти върху други малки бизнеси, борили се с пандемията, от кина до цветарници, заведения за обществено хранене, фризьори и други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спиране на филми и сериали: Докъде ще стигне стачката на сценаристите в Холивуд?

Стачка разтърси Холивуд

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички