Куба забрани достъпа до банкомати на местния бизнес, ограничава трансакциите в брой


Куба забрани достъпа до банкомати на местния бизнес, ограничава трансакциите в брой
Снимка: iStock

3099

Централната банка на Куба издаде нови правила през тази седмица, които забраняват на държавните и частни бизнеси в страната да използват банкомати. Паралелно с това се въвежда ограничение на трансакциите на пари в брой между фирмите. Мерките идват на фона на опитите на правителството да овладее ускорената инфлация в условията на икономическа криза.

Регулацията влиза в сила в четвъртък тази седмица. Новите правила ограничават трансакциите с пари в брой между бизнесите до 5000 песо и ще се прилагат в продължение на 6 месеца, става ясно от публикация в официална медия, предава Reuters.

Правителството е фиксирало цената на долара на ниво от 24 песо, като за отбрани компании, туристи и граждани курсът е 120 песо.

Щатският долар се търгува на цена от 230 песо на неофициалния пазар.

Комунистическите власти в страната се опитват да овладеят галопиращата инфлация, която според правителството възлиза на 45% досега през тази година, както и да контролират обезценяването на местната валута чрез налагането на серия мерки, целящи промотирането на „банкиране” в страната и засилването на употребата на „електронни разплащания”, става ясно от изявление, публикувано в официална медия.

Инфлацията достигна 39% през миналата година, а през предходната 2021 година надхвърляше 70%, според данните на правителството – цифри, които според много икономисти, подценяват темпа на инфлацията, тъй като не отразяват адекватно инфлацията на неофициалния пазар.

Икономическият министър Алехандро Гил посочи през миналия месец, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1.8% през първото полугодие на тази година, но остава с 8 процентни пункта под предпандемичните нива от 2019 година, предизвиквайки недостиг на храна, медикаменти, гориво и други основни стоки, вървейки ръка за ръка с дълги опашки от потребители пред магазините, когато тези стоки се появят в наличност.

Кризата в Куба провокира липса на доверие в банковата система на страната, управлявана от държавата, което предизвика липсата на пари в брой в някои банкомати, тъй като бизнесите ги използват, оставяйки гражданите бе достъп до пари в брой.

В новата регулация се посочва, че целта е „събиранията и плащанията между икономическите участници да не са на парична основа... а да се извършват по електронен път“.

Близо 25 млрд. лева платихме с карти през миналата година, банкоматите продължават да намаляват

Какви са средните такси за теглене на пари от банкомат у нас?

Куба разреши частния бизнес в повечето сектори

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички