Лидерите на ЕС договориха основните принципи на инвестиционната сделка с Китай


Лидерите на ЕС договориха основните принципи на инвестиционната сделка с Китай
Снимка: Getty Images

2321

Лидерите на Европейския съюз и китайският президент Си Дзинпин одобриха принципите на инвестиционния пакт, въпреки опасенията относно трудовите и човешките права, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Европейският съюз и Китай приключиха преговорите за цялостното споразумение за инвестиционно сътрудничество. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след видеоконференция между ЕС и Китай.

"ЕС има най-големия единен пазар в света. Отворени сме за бизнес, но сме привърженици на реципрочността, равните условия и ценности. Днес ЕС и Китай приключиха преговорите за инвестиционното споразумение", написа тя в своя Туитът акаунт, подчертавайки, че сделката ще способства за „по-балансирани търговски и бизнес възможности“.

Както предаде агенция Синхуа, споразумението е постигнато след видеоконференция, проведена с участието на китайския президент Си Дзинпин, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сделката за инвестиции между ЕС и Китай ще даде безпрецедентен достъп на европейските компании до китайския пазар, като Пекин се ангажира да "работи за" ратифициране на международните трудови правила, заяви Брюксел.

Наричайки сделката пакт „от голямо икономическо значение“, в изявление на ЕС се казва: „Китай се ангажира с безпрецедентно ниво на пазарен достъп за инвеститорите от ЕС“.

В допълнение ЕС заяви, че Китай се е ангажирал с "ефективно прилагане" на правилата на Международната организация на труда, които вече е ратифицирал "и да работи за ратифицирането на основните конвенции на МОТ, включително и тези относно принудителния труд".

Преговорите между ЕС и Китай за инвестиционно споразумение продължават от 2013 г. Очаква се то да подобри условията на китайския пазар за европейските инвеститори и да обхване редица ключови области като финанси, телекомуникации и производство на електрически превозни средства. По този начин европейският бизнес ще получи по-благоприятни условия за разширяване на достъпа до пазара на КНР от американския, твърди ТАСС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички