Лоши новини: Икономическата свобода в България продължава да намалява


Лоши новини: Икономическата свобода в България продължава да намалява
Снимка: iStock

3184

Икономическата свобода в България продължава да намалява според публикуваното днес от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт „Фрейзър“ изследване „Икономическа свобода по света 2023“, отреждайки на страната 43-ото място сред 165 държави и територии, обявиха от Института.

Изданието е базирано на данни от 2021 г. – най-новите международно сравними данни за всички страни. Средният резултат за страните по света е 6,77 т. (от максимални 10 т.), колкото и този от предходната година. За втора поредна година COVID-19 остава най-голямата катастрофа за икономическата свобода, изтривайки десетилетие развитие и разширяване на свободата в световен мащаб.

За първи път в историята на издаване на индекса, Хонконг отстъпва първата позиция заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, ограничавайки практически всички свободи – икономическа, гражданска и политическа. Лидер в тазгодишното издание на Индекса е Сингапур, а Хонконг остава на втора позиция, но се очаква дългогодишният лидер да пада още в следващите години. Топ 10 допълват още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.

Къде е България?

Изследването класира България на 43-то място, а оценката за икономическата свобода в страната намалява. Резултатът по данните от 2021 г. е 7,46 т. (от максимални 10 т.), спад с 0,23 т. спрямо предходното издание (ревизирано).

В класирането на включените в изследването държави България дели една позиция с Бахрейн и е между Република Корея и Ямайка.

В миналогодишното издание България се класира по-напред в подреждането на включените държави, основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, но и тогава резултатът на България е по-нисък спрямо предходното издание, посочват от ИПИ. Със спада за втора поредна година нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад. На практика обаче за поредна година виждаме, че силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а най-слабите изобщо не се подобряват.

Къде България се представя добре?

България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално показват високи оценки и добро място в класацията на индекса. Такива са ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниските мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки), посочват от Института.

Проблемите

В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“, липсва чувствително подобрение. Резултатът е 5,81 т., или с 0,06 т. повече от миналогодишното издание, въпреки ниската база. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. Така, докато в останалите страни членки на ЕС оценките са около 8 т., резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата, коментират от ИПИ.

Защо свободата е важна?

И тази година индексът изследва връзката между свободата и различни аспекти на икономическия и социален живот и илюстрира разликите в развитието между най-свободните и най-несвободните:

- Брутният вътрешен продукт на човек от населението е близо 8 пъти по-висок;

- Доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок;

- Продължителността на живота е с 16 години по-висока;

- Детската смъртност е 9 пъти по-ниска;

- Нивото на бедност от много по-ниско;

- Хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България се изкачва с 13 места по икономическа свобода в света

България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички