Макрон изпраща помощ на Украйна след унищожаването на Каховската ВЕЦ


Макрон изпраща помощ на Украйна след унищожаването на Каховската ВЕЦ
Снимка: iStock

2340

Френският президент Еманюел Макрон обяви снощи, че „в рамките на следващите няколко часа“ ще изпрати „помощ за посрещане на неотложните нужди“ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, предаде Франс прес.

„Франция осъжда този ужасяващ акт, който излага на опасност населението. Успях да изкажа пред президента Зеленски своята солидарност с неговия народ след атаката срещу язовир „Каховка““, заяви френският президент в Twitter след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Елисейският дворец обяви, че кризисният център на френското министерство на външните работи бързо ще изпрати първия конвой около 10 тона стоки, поискани от украинците, свързани със здравето, хигиената и пречистването на водата, включително преносима цистерна.

Украинският президент заяви по-рано в Twitter, че е споменал пред Макрон „екологичните и хуманитарните последици от руския терористичен акт“ и е подчертал „неотложните нужди на Украйна за справяне с катастрофата“ в Херсонска област.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за разрушаването на язовира, разположен на река Днепър, на границата между позициите на двете воюващи страни. Градове и села на двата бряга на реката – единият под украински контрол, а другият под руски, бяха наводнени.

Зеленски посочи, че също се е договорил с Макрон „да продължи сътрудничеството в областта на отбраната“, за противовъздушната отбрана на украинските градове.

„Надяваме се, че обучението на украинските пилоти ще започне възможно най-скоро“, добави той, а Франция обеща „базово“ обучение, без да се предопределя типът самолет, който да бъде доставен и използван от Киев.

Зеленски благодари на френския си колега за неговата „подкрепа“ в Съвета за сигурност на ООН и обсъди „формите на гаранции за сигурността на Украйна“ преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

В тази връзка Париж потвърди отново, че целта е да се постигне „решителен напредък не само на терен“, във връзка с очакваната контраофанзива на Киев, „но също така да се консолидират шансовете за траен мир“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова помощ: Колко ще получи Украйна от кредитната програма на МВФ?

Колко е получила Украйна от началото на годината от западните си съюзници?

ЕС ще използва бюджета си, за да финансира въоръжение за Украйна

Дания подготвя 1 млрд. долара помощ за Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички